Svijet

Šef UN-a Rusiji i Ukrajini: Hitno obnovite sporazum

GLAVNI tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je Rusiju i Ukrajinu da obnove sporazum prema kojem je iz Ukrajine izvezeno više od 8 milijuna tona žitarica i kojim su snižene globalne cijene hrane.

Guterres je također pozvao druge zemlje, uglavnom na zapadu, da ubrzaju uklanjanje prepreka koje blokiraju ruski izvoz žitarica i gnojiva, izvijestila je agencija France-Presse.

Glasnogovornik šefa UN-a rekao je u petak da je Guterres naglasio hitnost obnove sporazuma kako bi se “doprinijelo sigurnosti hrane u cijelom svijetu”.

Sporazum između Ukrajine i Rusije, glavnih dobavljača žitarica diljem svijet, sklopili su UN i Turska u srpnju i istječe 19. studenog.

Ruski veleposlanik u UN-u rekao je u srijedu da prije nego što Moskva eventualno pristane na obnovu sporazuma, Rusiji treba biti omogućen izvos njenih žitarica i gnojiva na svjetskom tržištu, “što se nikada nije dogodilo od početka sporazuma”. Dodao je da se Rusija suočava s nizom problema kako bi realizirala svoj izvoz.

Guterres je rekao da je ponovno pokretanje ukrajinskog izvoza žitarica iz tri crnomorske luke “značajno pridonijelo nižim cijenama pšenice i drugih roba”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh