Svijet

Švedska: Ukidanje Ministarstva životne sredine i klime izazvalo burne reakcije

Bivši ministar životne sredine i klime i kopredsjedavajući Zelene stranke Per Bolund na Twitter nalogu je kritikovao odluku nove Vlade Švedske

Nova Vlada Švedske donijela je odluku da spoji Ministarstvo životne sredine i klime sa Ministarstvom energetike, što je izazvalo burne reakcije u toj skandinavskoj državi, javlja Anadolu Agency (AA).

Novi švedski desničarski premijer, čelnik Umjerene stranke Ulf Kristersson, objavio je jučer u parlamentu imena 24 ministra koji će činiti novu Vladu. Ipak, nova Vlada izazvala je kritike i negodovanje nakon što je ukinula Ministarstvo životne sredine i klime.

Bivši ministar životne sredine i klime i kopredsjedavajući Zelene stranke Per Bolund na Twitter nalogu je kritikovao ovu odluku nove Vlade Švedske.

“Prvi put u 50 godina, Švedska neće imati nezavisno Ministarstvo okoliša i klime”, kazao je Bolund te dodao:

“Nemoguće je na bolji način objasniti koliko ova Vlada zaista malo cijeni životnu sredinu i klimu. Ovo je istorijska odluka sa razornim posljedicama po ekološka pitanja.”

Zastupnik Zelene stranke Par Holmgren izjavio je da očekuju velike finansijske rezove u fondovima za zaštitu okoliša i klime te da je vrlo zabrinut jer će to imati razarajući efekat na klimatske politike.

Isabella Lovin, predsjednica Odbora Instituta za okoliš u Štokholmu i bivša ministrica okoliša, izjavila je da je ovom odlukom nove Vlade ekološka politika u Švedskoj nazadovala 50 godina.

Romina Pourmokhtari, 26-godišnja članica Liberalne narodne stranke, imenovana je za ministricu odgovornu za okoliš, a sarađivat će sa ministricom za energetiku Ebbom Bushom.

U Švedskoj je 36 dana nakon održanih izbora oformljena desničarska koaliciona Vlada.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh