Svijet

Šolc: Upotreba nuklearnog oružja je neprihvatljiva

Iz Praga šaljemo jasnu poruku: Evropske zemlje stoje snažno uz Ukrajinu, rekao je Šolc

Njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) danas je upozorio na mogućnost korištenja nuklearnog oružja u rusko-ukrajinskom konfliktu, javlja Anadolu Agency (AA).

– Moramo dati jasan odgovor na nuklearne prijetnje: Opasne su za svijet i neprihvatljiva je upotreba nuklearnog oružja – rekao je Šolc na konferenciji za medije u Pragu.

Komentare je uputio kao odgovor na pitanje o upozorenju američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) kako se svijet sada suočava s najvećom mogućnošću nuklearnog rata u posljednjih 60 godina.

Šolc je kazao kako su evropski lideri na neformalnom sastanku razgovarali o najnovijim dešavanjima i potvrdili kontinuiranu političku, ekonomsku i vojnu podršku Ukrajini.

– Iz Praga šaljemo jasnu poruku: Evropske zemlje stoje snažno uz Ukrajinu. Nastavit ćemo podržavati Ukrajinu u odbrani njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta – rekao je on.

Istakao je kako evropske zemlje nikada neće priznati rusku ilegalnu aneksiju teritorija na istoku Ukrajine nakon kontroverznih referenduma održanih prošlog mjeseca.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh