Svijet

Napeto između Turske i Grčke, Ankara – oklopnjaci na demilitarizovanim otocima

Kršeći međunarodno pravo Grčka šalje oklopna vozila na Egejske otoke koji imaju status demilitariziranih zona, javlja danas Anadolija.

demilitarizovano otoci - Twitter

Na fotografijama koje je podijelilo Ministarstvo odbrane Turske navodno je zabilježeno da su desantni brodovi na Lezbos i Samos poslali vojna vozila donirana od Sjedinjenih Američkih Država.

Prema informacijama dobivenim od sigurnosnih izvora, bespilotne letjelice Oružanih snaga Turske koje su obavljale letove u Egejskom moru otkrile su kretanje i utvrdile da su dva grčka desantna broda na putu ka Lezbosu i Samosu, dodaje Anadolija.

“Otkriveno je da su brodovi na Lezbos, koji ima demilitarizovani status, isporučili 23 taktička oklopna vozila, a na Samos 18 taktičkih oklopnih vozila. Radi se o oklopnim vozilima koja je SAD poslao u luku Aleksandrupolis. Sigurnosni izvori opisali su ove događaje 18. i 21. septembra kao najjasniji pokazatelj da Grčka nastavlja naoružavati otoke u blizini Turske i kršiti status demilitariziranih područja”, prenosi Anadolija.

Kako se dalje navodi, ovakav potez Grčke, koja je saveznica u NATO-u, neprihvatljiv je i protivan međunarodnom pravu i duhu savezništva.

“Činjenica da Grčka čak i ne dolazi na sastanke unatoč svim pozivima i vrši takve provokacije, jasan je pokazatelj ko diže napetost i ko se bavi beskompromisnim, agresivnim i protuzakonitim aktivnostima”, zaključio je sigurnosni izvor iz Turske. prneosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh