Svijet

Buckinghamska palača objavila fotografiju groba britanske kraljice

Buckinghamska palača je objavila fotografiju posljednjeg počivališta kraljice Elizabete u kraljevskoj kapeli u Windsoru, koje se sastoji od nadgrobnog kamena s njezinim imenom, imenom njezinih roditelja i supruga princa Filipa.

grob kraljice Elizabete - Facebook

Nadgrobni spomenik od belgijskog mramora nalazi se u Memorijalnoj kapeli kralja Đure VI., koju je kraljica Elizabeta 1962. odredila za posljednje počivalište svoga oca Đure VI.

Kraljica je ondje ukopana u ponedjeljak nakon državne sahrane u Westminsterskoj opatiji.

Mjedenim slovima ispisano je “George VI 1895-1952 / Elizabeth 1900-2002” u prva dva reda, nakon čega slijedi amblem u obliku zvijezde te potom “Elizabeth II 1926-2022 / Philip 1921-2021” u posljednja dva reda.

Sestra kraljice Elizabete, princeza Margaret također je ukopana u kapeli u dvorcu Windsor zapadno od Londona.

Elizabeta je umrla 8. septembra u dvorcu Balmoral, svom ljetnom odmaralištu u škotskim brdima, nakon 70 godina provedenih na tronu. Kralj je postao njezin sin Charles.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh