Svijet

Potresan prizor: Na plaži u Tasmaniji nasukalo se više od 200 kitova – niko ne zna zašto…

Više od 200 kitova se nasukalo na obali australijske Tasmanije.

kitovi - bbc

Polovina životinja, koje su se nasukale na plaži u Macquarie Harbouru, još su žive.

Na istom mjestu prije dvije godine zabilježeno je najmasovnije nasukavanje kitova u historiji Australije.

Još nije poznato zbog čega je došlo do toga, ali su spasioci krenuli u akciju. Samo dan ranije, pronađeno je 14 mrtvih kitova glavatih uljarki na Kraljevom ostrvu u tasmanijskom moreuzu Bas

Veruje se da 230 kitova pronađenih u srijedu pripada vrsti pilot kitova.

Ovi izuzetno druželjubivi sisari su poznati po masovnim isplivavanjima na obalu, jer plivaju u velikim, zbijenim grupama, koje se oslanjaju na neprestanu komunikaciju.

Stručnjaci prave plan spasavanja, ali će ta operacija biti „složena” zbog lokacije, rekli su iz tasmanijskog Zavoda za zaštitu životne sredine. Macquarie Harbour je širok i plitak zaljev u ruralnom dijelu zapadne obale ove države.

Očekuje se da će još kitova uginuti tokom noći.

Velika akcija spasavanja pokrenuta je i u septembru 2020, kada se skoro 500 glavatih uljarki nasukalo u istoj luci. Više od 380 životinja je uginulo, a oko 100 je preživjelo zahvaljujući spasiocima.

Sličnosti između tog slučaja i onog koji se dogodio u srijedu, poput činjenice da je u pitanju ista vrsta, ista lokacija i godišnje doba, “neobične” su i zabrinjavajuće, kaže Vanesa Parota, istraživačica divljih životinja, za BBC.

Moguće je da su kitovi bili “pogrešno navođeni”, jer su pratili bolesnog ili dezorijentisanog predvodnika, ili su iznenada završili u plitkoj vodi, dodaje.

Klimatske promjene bi mogle da imaju utjecaj – promjene u životnoj sredini, temperatura vode ili promjene kretanja plijena mogu ih poremetiti. Ali, razlozi zbog kojih kitovi zalutaju ostaju “misterija”, kao i to zbog čega je bilo toliko slučajeva u Tasmaniji, kaže Parota. prenosi radiosarajevo.ba


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh