Svijet

Svjetski lideri na kraljičinu sahranu moraju autobusom, Biden izuzetak

Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern rekla je da joj ne smeta i da ne vidi problem u tome što će svjetski lideri autobusom ići na sahranu britanske kraljice Elizabete Druge. Vlasti su suočene sa izazovom da drže 500 svjetskih vođa bezbjednim, a iz sigurnosnih razloga sve visoke zvanice izuzev predsjednika SAD-a Joe Bidena će biti prevezene do opatije u luksuznim autobusima.

sahrana - Reuters

Svjetskim liderima je rečeno da u ponedeljak odustanu od svojih diplomatskih vozila i da zajedno sa ostalima organizovano odu na sahranu u Vestminstersku opatiju.

Ovi planovi izazvali su bezbjednosne zabrinutosti među diplomatama i zvaničnicima.

Međutim, Ardernova je postala prvi lider koja je javno odbacila pritužbe, ističući da kretanje autobusom ne bi trebalo da predstavlja problem.

Međutim, američki predsednik Joe Biden, koji se obično kreće u blindiranom „kadilaku“ pod nazivom „zvijer“, biće među rijetkim izuzecima koji će samostalno doći na sahranu.

Gradonačelnik Londona: Sahrana bezbjednosni izazov bez presedana

Sahrana britanske kraljice Elizabete Druge, kojoj će prisustvovati 500 zvaničnika, careva, kraljeva, kraljica, predsjednika, premijera i drugih lidera iz cijelog sveta, kao i očekivanih stotina hiljada građana koji će se sliti u centar Londona predstavlja „bezbjednosni izazov bez presedana“, izjavio je gradonačelnik Londona Sadik Kan.

On je dodao da decenijama nije bilo toliko svjetskih lidera na jednom mestu, i da se radi na različitim nivoima da se osigura da državna sahrana bude uspješna koliko god može biti.

Pomoćnik komesara londonske policije rekao je da se radi o „izuzetno kompleksnoj“ policijskoj operaciji, najvećoj u historiji policijskih snaga Londona, većoj nego za Olimpijadu u Londonu 2012.

Više od 10.000 policajaca će biti dežurno u nedjelju, a pojačanje će biti londonski ulični policajci, kao i policajci iz svih policijskih postava iz Britanije, njih 43. Takođe će biti stotine dobrovoljaca i pripadnika oružanih snaga koji će voditi računa o bezbjednosti duž rute pogrebne procesije.

To je samo vidljivi dio bezbjednosnih mjera, dok će u ponedjeljak biti postavljeni policajci na krovovima, psi će biti na ulicama i pripadnici pomorskih snaga na Temzi i policija na konjima.

Privremeno je zabranjena upotreba dronova iznad centralnog Londona, a aerodrom Heathrow će prizemljiti desetine letova da ne bi zvuk aviona poremetio pogrebnu službu.

Policija je postavila više od 36 kilometara ograda u centralnom Londonu da kontroliše mase ljudi, a biće pojačano saobraćanje podzemne željeznice i vozova. Očekuje se da će oko milion ljudi da se slije u centralni London. prneosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh