Svijet

Kremlj i dalje zabrinut za potencijalno članstvo Ukrajine u NATO-u

Kremlj je u srijedu saopćio da stalne ambicije Ukrajine da se pridruži vojnom savezu NATO-a predstavljaju prijetnju po sigurnost Rusije i istakao neophodnost da Rusija izvede ono što naziva “specijalnom vojnom operacijom” u Ukrajini.

Dmitrij Peskov - Bgnews.me

Moskva je odgovorila na objavljivanje nacrta paketa sigurnosnih garancija od strane ureda predsjednika Volodimira Zelenskog u utorak u kojima je istaknuta “težnja Ukrajine da se pridruži NATO-u i koristi od svojih aranžmana za međusobnu odbranu”.

U razgovoru s novinarima, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Rusija negativno gleda na dokument, rekavši da je ideja o ulasku Ukrajine u NATO “glavna prijetnja Rusiji”, prenosi Reuters.

– Još jednom se naglašava važnost i hitna potreba da osiguramo vlastitu sigurnost i svoje nacionalne interese – kazao je Peskov.

Prije nego što je Rusija poslala svoje oružane snage u Ukrajinu u februaru, Moskva je zahtijevala pravno obavezujuće garancije da Ukrajina nikada neće biti primljena u transatlantsku odbrambenu alijansu koju predvode SAD, piše Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh