Svijet

Upozorenje: Potpuno novi sojevi koronavirusa mogući ove zime

Potpuno nove varijante koronavirusa mogle bi se pojaviti ove zime, saopćila je Evropska agencija za lijekove, ali postojeće vakcine trebale bi zaštititi ljude od ozbiljnih ishoda bolesti i smrti.

Covid-19 - Ilustracija

Dok se EU priprema za pokretanje kampanje vakcinacije uoči vala novih slučajeva koronavirusa kasnije ove godine, Evropska agencija za lijekove (EMA) naglasila je da virus još cirkuliše i brzo se razvija.

“Mogla bi se pojaviti potpuno nova varijanta koju danas nismo u stanju predvidjeti”, rekao je šef EMA-e za vakcine, Marco Cavaleri na press konferenciji u petak.

Zato je evropska strategija imati širok raspon ažuriranih vakcina koje su prilagođene odgovoru na nove varijante.

EMA je nedavno odobrila vakcine Pfizer-BioNTecha i Moderne koje su prilagođene za borbu protiv podvarijante BA 1 omikrona.

Pfizer verzija ažurirana za dominantne sojeve BA 4 i 5 trebala bi biti odobrena sredinom septembra, dok je slična vakcina Moderne također u pripremi, piše Aljazeera.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh