Svijet

Foreign Policy: Namjerno odsustvo Bidenove administracije iz Iraka dalo je prednost Iranu

Sada kada iranski politički saveznici imaju prednost u Iraku, krhka demokratija u zemlji ugrožena je kao nikada prije.

Irak - Avaz

Bivši pomoćnik američkog državnog sekretara za bliskoistočna pitanja David Schenker kritizirao je politiku Bidenove administracije u Iraku. Ističe da je ta zemlja postala nestabilnija nego što je bila prije mandata nove administracije, kao i da su američki interesi tamo postali ranjiviji na prijetnje.

Schenker je rekao, u članku za američki časopis Foreign Policy, da se Biden pohvalio prije otprilike šest sedmica u Washington Postu da je Bliski istok postao “stabilniji i sigurniji” nego što je bio tokom mandata njegovog prethodnika, Donalda Trumpa. Govoreći o Iraku, istaknuo je da je primjetno značajno smanjenje raketnih napada na američke snage i diplomate.

Schenker je prokomentirao da je Biden možda u pravu kada je riječ o smanjenju napada na američke snage u Iraku, ali da samo ovo mjerilo nije dovoljno da potkrijepi njegove tvrdnje o stabilnosti zemlje. Prema gotovo svim ostalim mjerilima, Irak je danas manje stabilan nego što je bio u januaru 2021. kada je Biden preuzeo dužnost u Sjedinjenim Američkim Državama.

Schenker je rekao da su posljednji događaji doveli do značajne promjene u Iraku. Prije samo deset mjeseci, činilo se da je Irak spreman formirati vladu posvećenu smanjenju destruktivne uloge koju u zemlji imaju milicije podržane od Irana, te nametnuti irački suverenitet protiv svog većeg susjeda.

Sada kada iranski politički saveznici imaju prednost u Iraku, krhka demokratija u zemlji ugrožena je kao nikada prije, a po prvi put u desetljeću postoji mogućnost izbijanja nasilja čak i među šijitskim skupinama.

Washington je propustio priliku
Schenker je dalje rekao kako se situacija nije trebala razvijati na ovaj način, jer je najveći pobjednik na parlamentarnim izborima, koji su se održali u oktobru, bio šiitski vođa Muqtada al-Sadr, koji je tokom predizborne kampanje pozivao na Irak kojim ne bi dominirao ni Washington ni Teheran.

Sadrova koalicija je osigurala većinu u parlamentu s osvojena 329 mjesta u Zastupničkom vijeću, porazivši šiitske islamističke stranke koje podržava Iran i predstavljaju političke ogranke milicija poznatih kao Snage narodne mobilizacije.

Autor je istaknuo da šiitski vođa Muqtada al-Sadr, čija se Mahdijeva armija suprotstavila američkim snagama tokom američke invazije na Irak 2003. godine, a američke snage su ga tada umalo ubile, nije čarobno rješenje. Međutim, odnedavno se predstavlja kao nacionalna figura koja se bori protiv korupcije i suprotstavlja se vojnim aktivnostima Snaga narodne mobilizacije u Iraku koje su usmjerene protiv diplomata i američkih snaga u Iraku.

Schenker, koji je sada viši saradnik na Washingtonskom institutu za politiku Bliskog istoka, vjeruje da su irački parlamentarni izbori mogli doprinijeti slabljenju iranske kontrole u Iraku. Međutim, američko povlačenje koje se dogodilo tokom procesa formiranja vlade ostavilo je prazninu koju je Teheran nestrpljivo popunio.

Jačanje utjecaja Teherana
Američki diplomata je istaknuo u svom članku kako su nastavak posljednje krize i pozivi Al-Sadra na raspuštanje parlamenta i održavanje prijevremenih izbora u skladu sa izmijenjenim izbornim zakonom, te protivljenje koalicije Koordinacijskog okvira, iza koje stoji Iran, tim zahtjevima, doveli do eskalacije napetosti među šiitima u Iraku.

Rekao je da će sadašnja kriza, bez obzira na njen ishod i rješenja koja će je okončati, dovesti do jačanja pozicije Irana u Bagdadu. To znači poništavanje volje iračkih birača koji su velikom većinom glasali za promjene na prošlim izborima u oktobru.

Schenker je doveo u pitanje sposobnost Sjedinjenih Američkih Država da utječu na spomenuti scenarij, koji vodi jačanju utjecaja Teherana u Iraku, te ocijenio da je američka administracija uložila nedovoljno napora da to spriječi.

Rekao je da su u skoro devet mjeseci između objave izbornih rezultata i demonstracija Al-Sadrovih pristalica u iračkom parlamentu visoki dužnosnici američkog State Departmenta i Vijeća za nacionalnu sigurnost posjetili Irak samo dva puta.

U međuvremenu, broj posjeta komandanta Iranske revolucionarne garde Esmaila Qaanija i drugih visokih iranskih dužnosnika Iraku premašio je deset posjeta posljednjih mjeseci kako bi zaprijetili svojim protivnicima i uvjerili svoje lokalne partnere da formiraju sljedeću vladu, navodi se u članku.

Schenker je zaključio da ova razlika u broju posjeta između američkih i iranskih dužnosnika odražava stav Sjedinjenih Američkih Država, koje su vodile politiku nemiješanja u ono što se događa u Iraku. Prema njegovim riječima, Bidenova administracija nije iskoristila diplomatski i ekonomski utjecaj Washingtona da zaštiti demokratski proces koji je napadnut od Teherana, prenosi AJB.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh