Svijet

Izbori u Italiji 25. septembra, desnica favorit za pobjedu

Italija se priprema da održi opće izbore 25. septembra nakon što je predsjednik Sergio Mattarella raspustio parlament u četvrtak poslije ostavke odlazećeg premijera Maria Draghija, na kojima se očekuje pobjeda koalicije desničarskih i stranaka desnog centra.

Italija - Pixabay/MLbay/Ilustracija

Vlada nacionalnog jedinstva predvođena bivšim predsjednikom Evropske Centralne banke (ECB) raspala se nakon godinu i po boravka na vlasti jer nije uspjela da pridobije podršku tri bitne stranke, Pokret pet zvijezda bivšeg premijera Giuseppe Contea, Forza Italia Silvija Berlusconija i Ligu Mattea Salvinija, tokom glasanja o povjerenju u srijedu.

Desničarska Braća Italije (FdI), stranke koju predvodi Giorgia Meloni, jedina je velika grupacija koja ne podržava Draghijevu vladu, trenutno vodi u anketama javnog mnijenja, uz podršku oko 23 posto izbornog tijela.

Desničarska Liga ima podršku između 13 i 14 postu glasača i FdI desnog centra osam posto, što im kombinovano daje većinu u parlamentu, ukoliko se te prognoze pokažu tačnim na izborima.

Ukoliko desni centar pobijedi i stranka FdI dobije najviše glasova, Meloni bi bila u snažnoj poziciji da postane prva italijanska premijerka.

Izgleda da su šanse desnice porasle zahvaljujući problemima druge strane u politčkom spektru.

Očekivalo se da Demokratska stranka (PD) lijevog centrta i pokret Pet zvijezda koji je izgubio dobar dio svojih anti-establishment pozicija nakon što je bio član tri prethodne vlade, nastupe zajednički u narednim izborima.

Takva očekivanja našla su se, međutim, pod sjenom sumnje nakon što je Pet zvijezda pokrenuo krizu, ignorišući glasanje o povjerenju u prošloj sedmici,

PD, koja se nalazi osdmah iza FdI u anketama javnosti, stajala je uz Draghia do kraja.

Također ima nekoliko malih centrističkih i ljevičarskih stranaka koje imaju podršku od manje od pet posto glasača, piše Fena.

Ukoliko Pet zvijezda, koji je dobio podršku samo oko 10 do 11 posto glasača na izborima u 2018. godini, i te manje stranke ne dogovore sporazum, njihove šanse da poraze desni centar izgledaju minimalne, tvrde politički komentatori, javila je italijanska državna novinska agencija ANSA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh