Svijet

SAD optužile Moskvu da je prisilno deportovala 1,6 miliona Ukrajinaca u Rusiju

Američki državni sekretar Antony Blinken optužio je u srijedu Rusiju za nasilnu deportaciju do 1,6 miliona Ukrajinaca u Rusiju, rekavši da to predstavlja kriminalnu operaciju depopulacije dijelova Ukrajine.

Antony Blinken - Twitter

Blinken je rekao da Moskva provodi operaciju “filtracije” kako bi premjestila Ukrajince s okupiranog istoka i juga u područja duboko unutar Rusije.

“Nezakonito premještanje i deportacija zaštićenih osoba je teška povreda Četvrte ženevske konvencije o zaštiti civila i predstavlja ratni zločin”, rekao je Blinken.

On je rekao da procjene izvora, uključujući i rusku vladu, pokazuju da je od 900.000 do 1,6 miliona ukrajinskih državljana odvedeno iz svojih domova u Rusiju, uključujući i izolirana područja na ruskom Dalekom istoku.

Broj uključuje oko 260.000 djece, od kojih se neka namjerno odvajaju od roditelja kako bi bila data na usvajanje u Rusiji, rekao je Blinken.

Dodao je da se čini da je program filtracije planiran rano i da odgovara sličnim operacijama koje je Rusija preduzela u drugim ratovima, uključujući Čečeniju.

“Operacije ‘filtracije’ predsjednika Putina razdvajaju porodice, oduzimaju ukrajinske pasoše i izdaju ruske pasoše u očiglednom nastojanju da se promijeni demografski sastav dijelova Ukrajine”, rekao je Blinken.

Blinken je rekao da je “imperativ” da se Rusi pozovu na odgovornost.

“Zbog toga podržavamo napore ukrajinskih i međunarodnih vlasti da prikupe, dokumentuju i sačuvaju dokaze o zločinima”, rekao je on, piše Klix.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh