Svijet

Sirija i zvanično priznala Donjeck i Lugansk kao nezavisne republike

Lugansk - arhiv

Ministarstvo vanjskih poslova Sirije objavilo je danas informaciju u kojoj se navodi kako ova država priznaje nezavisnost Narodne Republike Donjeck i Narodne Republike Lugansk.

Samim tim, Sirija je postala prva država u svijetu koja je priznala nezavisnost proruskih separatističkih teritorija koje se nalazi u regiji Donbas na istoku Ukrajine, a gdje se trenutno vode borbe za nekoliko važnih gradova.

“To je oličenje zajedničke volje i želje za uspostavljanjem odnosa na svim poljima. Sirijska Arapska Republika odlučila je priznati nezavisnost i suverenitet Narodne Republike Donjeck i Narodne Republike Lugansk”, navodi se u saopćenju ministarstva.

Također, naglašeno je kako će se u narednim danima dogovoriti detalji saradnje.

“Komunicirat ćemo s obje zemlje kako bismo se dogovorili oko okvira za jačanje odnosa, uključujući uspostavljanje diplomatskih odnosa u skladu s utvrđenim pravilima”, pojasnili su iz ministarstva.

Sirija i Rusija, tačnije Vladimir Putin i Bashar Al-Assad imaju izuzetno dobre odnose, a pokretanjem ruske invazije na Ukrajinu lider Sirije ponudio je svaku vrstu pomoći u ovom ratu.

Između ostalog, Assad je donio odluku o slanju sirijskih dobrovoljaca na područje Donbasa kako bi se borili na strani ruske vojske, ali za sada nije poznat broj onih koji su se odlučili na ovaj korak.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh