Svijet

NEMA POLITIČKE POZADINE U NALETU AUTOMOBILA NA PJEŠAKE U BERLINU

Njemačka ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da nije utvrđena politička pozadina iza incidenta u koji je umiješana osoba koja je jučer u Berlinu, njemačkoj prijestonici, zabila među pješake u centru grada.

Njemačka, nesreća - John Barrowman/Scott Gill

Faeser je danas s načelnicom berlinske policije Barbarom Slowik posjetila mjesto događaja. Izražavajući u ime njemačke vlade saučešće rodbini preminule osobe i poželjevši povrijeđenima oporavak, Faeser je kazala da je duboko potresena ovim strašnim događajem.

Moramo rasvijetliti pozadinu incidenta. Barem do sada, čini se da incident nema političku pozadinu – kazala je Faeser.

Ministrica unutrašnjih poslova savezne pokrajine Berlina Iris Spranger izjavila je da istragu o incidentu provodi Ured za ubistva te navela da je 29-godišnja osoba armenskog porijekla, koja je upravljala vozilom, u pritvoru i da će danas biti izveden pred sudiju.

Spranger je rekla da je, prema posljednjim informacijama, vozač u prošlosti imao određenih psihičkih problema, ali da se u okviru istrage trebaju razjasniti konkretni detalji.

Dodala je da je ova osoba dobila njemačko državljanstvo 2015. godine, napominjući da osumnjičeni ima krivični dosije u policiji i da je protiv njega u prošlosti vođena istraga za krivična djela kao što su tjelesna povreda, neovlašteni posjed i vrijeđanje.

U Berlinu se u srijedu 20-godišnji Gor H. vozilom zabio među pješake na mjestu gdje se spajaju ulice Kurfustendamm i Ranke, neke od najprometnijih ulica u gradu te je tom prilikom poginula jedna osoba, a mnoge su povrijeđene, uključujući i učenike. prenosi “Hayat“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh