Svijet

Baerbock: Ukrajina pripada EU, ali brzog pristupanja nema

Ukrajina pripada Evropskoj uniji – tako je ispravno reći, a ne da pripada Evropi. Međutim, ona ne može brzo u Uniju.

Evropske integracije poslije agresije Rusije treba da krenu dalje i Evropska komisija će da odlučuje o statusu kandidata za Ukrajinu, rekla je jučer njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock na jednom skupu o Evropi.

– Mi smo sada na historijskoj prekretnici i za mene to znači da ne treba da se ponašamo birokratski, nego da prepoznamo taj trenutak – kazala je Baerbock.

Prema njenim riječima, to znači i da konačno treba da krenu pregovori o pristupanju Sjeverne Makedonije i Albanije. A Ukrajina, iako pripada EU, ne može u nju brzo.

– Ne može biti popusta. Ali mi sada kao Unija ne smijemo da im zatvorimo vrata pred kojima su – istakla je nemačka ministrica.

Njemačka, prema njenim riječima, ima posebnu odgovornost da jasno kaže “tu smo da vas podržimo”.

– Evropa je uvijek izrastala iz kriza, a kad je bilo zastoja, smjenjivali su ih naredni uzleti – zahvaljujući nekim hrabrim političarima, ali i društvima. Isto je i sada – zaključila je Baerbock, piše Danas.rs.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh