Svijet

Premijerka Finske: Nismo zainteresovani za vojne baze NATO-a niti za nuklearno oružje

Premijerka Finske Sanna Marin sastala se jučer u Rimu s premijerom Italije Mariom Draghijem te je između ostalog razgovarala s italijanskim medijima o ulasku Finske u NATO savez.

Sanna Marin - getty

Tokom razgovora s novinarima, Marin je naglasila da koliko god teško bilo vrijeme, dužnost zvaničnika ove države je takva da osiguraju bolju budućnost za naredne generacije.

“Zato mislim da je veoma važno što smo donijeli odluku da apliciramo za članstvo u NATO jer vidimo kako se Rusija ponaša u Ukrajini. Moskva je započela agresorski rat prema susjednoj državi. Mi smo također susjed Rusije i vrlo pažljivo pratimo situciju. Bili smo u ratu s našim susjedima i s njima imamo veoma tešku historiju. Zato smo odluku o ulasku u NATO donijeli radi zaštite našeg naroda i naše djece”, rekla je Marin.

Poručila je kako će ulazak Finske u NATO ojačati i samu vojnopolitičku organizaciju.

“Postati članica NATO-a znači da će nas, ako Finska buda napadnuta, braniti saveznici. Također, imat ćemo odgovornost da pomognemo drugima u slučaju napada. Imamo dobre odbrambene kapacitete, već trošimo više od 2 posto našeg BDP-a za odbranu i decenijama smo ulagali u sigurnost zbog agresivnog susjeda kojeg imamo na našim granicama”, ističe premijerka u intervjuu za Corriere della Sera.

Također, osvrnula se na eventualno raspoređivanje nuklearnog oružja na svojoj teritoriji.

“Niko nam ne nameće nuklearno oružje ili vojne baze ako ih mi ne želimo. Inače, u Finskoj imamo zakon koji zabranuje raspoređivanje nuklearnog oružja na našoj teritoriji. Nema čak ni interesa za takvo nešto, kao ni za otvaranje vojnih baza u Finskoj”, naglašava Marin.

Na kraju, premijerka Finske komentirala je i stav Turske u kojem se ne gleda blagonaklono prema ulasku Švedske i Finske u NATO.

“Mislim da je u ovoj fazi važno ostati smiren, razgovarati s Turskom kao i sa bilo kojom drugom državom članicom, odgovarati na pitanja koja bi se mogla pojaviti i ispravljati moguće nesporazume. Svako pitanje se može riješiti razgovorom i dobrom voljom”, zaključila je premijerka Finske Sanna Marin, piše Klix.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh