Svijet

Michel bježao u sklonište zbog raketnog udara tokom posjete Odesi

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, koji boravi u nenajavljenom posjetu Odesi, velikom gradu na jugu Ukrajine, morao je potražiti sklonište zbog raketnog udara, rekao je u ponedjeljak dužnosnik Evropske unije.

Michel bježao u sklonište zbog raketnog udara tokom posjete Odesi - Screenshot

Kako navodi taj izvor, tijekom susreta Michela i ukrajinskog premijera Denisa Šmihala “sudionici su morali prekinuti sastanak i potražiti sklonište zbog novog raketnog napada na područje Odese”.

Charles Michel je pak na Twitteru napisao da je u Odesu doputovao radi proslave Dana Europe.

“Niste sami. EU je uz vas”, poručio je osudivši “rusku agresiju” na Ukrajinu koja je počela 24. veljače.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij, koji je s Michelom razgovarao putem videoveze, zahvalio je potonjem na “odvažnosti” i na posjetu Odesi, navodi se u priopćenju predsjedničkog ureda.

“Htio bih vam zahvaliti na vašoj političkoj potpori, na vašoj prisutnosti. Za to što u bliskoj budućnosti vidite Ukrajinu kao ravnopravnu članicu europske obitelji”, istaknuo je ukrajinski predsjednik.

Po riječima europskog dužnosnika, Michel je tijekom posjeta Odesi zaključio da “ruski rat utječe na međunarodne opskrbne lance”, napose što se tiče žitarica, kojih su “mnoge tone blokirane u luci zbog ruske blokade Crnog mora”.

Ta blokada “ne šteti samo ukrajinskom gospodarstvu nego i priječi pristup svijeta osnovnim prehrambenim namirnicama te ugrožava prehrambenu sigurnost u svijetu”, dodao je taj izvor.

Ukrajinski predsjednik je istaknuo da Ukrajina opskrbljuje žitaricama 400 milijuna ljudi na planetu i da je blokada izvoza tih poljodjelskih proizvoda već potaknula rast cijena hrane u svijetu.

Volodimir Zelenskij je u ponedjeljak putem videoveze razgovarao i s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i podsjetio što je sve Ukrajina učinila kako bi postala kandidat za članstvo u EU, piše Hina.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh