Svijet

Ovo su ruski vojnici odgovorni za ratne zločine nad civilnim stanovništvom u Buči

U Facebook postu, glavna ukrajinska tužiteljica Irina Venediktova, koja je zadužena za istraživanje ratnih zločina ruskih snaga u gradu Buči, objavila je danas imena i fotografije osumnjičenih za zločine nad civilnim stanovništvom a koji su uključivali pogubljenja i silovanja.

ruski vojnici - Facebook

Tužiteljica je istakla kako je istraga otkrila 10 ruskih vojnika koji su učestvovali u torturi, ubijanju i silovanju stanovnika Buče.

“Njihova 64. motorizovana pješadijska brigada kopnenih snaga Ruske Federacije od Putina je dobila počasnu titulu “gardijska”. Zahvale su to od predsjednika za “masovno herojstvo” ili, jezikom civiliziranog svijeta, za ratne zločine, a dokaz su da su zvjerstva u Buči bila zadatak odozgo. I što je najvažnije, utvrđena zajednička odgovornost vrhovnog komandanta za akcije vojnika”, navela je Venediktova. prenosi “Klix“.

Tužioci Okružnog tužilaštva u Buči za osumnjičene u postupcima činjenja zločina nad civilima i druga kršenja zakona i običaja ratovanja identificirala je sljedećih 10 vojnika ove brigade Ruske Federacije:

Mlađi narednik Vjačeslav Lavrentjev,
Rednik Hryhoriy Naryshkin,
Rednik Vasilij Knjažev,
Kaplar Semjon Malcev,
Rednik Sergej Peskarev,
Rednik Albert Radnaev,
Kaplar Mihajlo Kašin,
Kaplar Andriy Bizyaev,
Kaplar Dmytro Serhiienko,
Narednik Nikita Akimov.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh