Svijet

Dvije eksplozije u moldavskom selu u Pridnjestovlju na granici sa Ukrajinom

Ministarstvo unutrašnjih poslova Pridnjestrovne Moldavske Republike saopćava o dvije eksplozije u selu Majak Grigoriopoljskog rejona, uslijed čega su onesposobljene dvije najmoćnije antene radiocentra koji emituje ruski radio.

IMoldavija, eksplozija - пресс-центр МВД ПМP

“U rano jutro 26. aprila u selu Majak Grigoriopoljskog rejona odjeknule su dvije eksplozije: prva u 6:40 sati, druga – u 7:05 sati (poklapa se sa moskovskim vremenom – prim. aut.)“, saopćilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Pridnjestrovlja na Telegram kanalu, prenose RIA novosti.

Kako navodi agencija, na mjesto događaja su upućeni policajci i hitne službe. Grigoriopoljska policija ogradila je teritoriju radio-televizijskog centra Majak, a Ministarstvo odbrane počelo je ispitivati sve objekte PRTC-a (Pridnestrovski radio-televizijski centar). Prema prvim informacijama niko od stanovnika nije povrijeđen, prenosi Reuters.

“Do 9:00 sati, poznato je da su dvije najmoćnije antene bile u kvaru: jedna megavatna, druga polumegavatna. Obje su prenosile radio Ruske Federacije. Niko od zaposlenih u PRTC-u i mještana nije povrijeđen”, navelo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Pridnjestrovlja.

PRTC je Pridnestrovski radio-televizijski centar. Ovo je jedan od 14 radio-predajnih centara bivšeg SSSR-a. Signal iz PRTC-a može se prenijeti u SAD, Bliski istok i Latinsku Ameriku. Radio centar je izgrađen krajem šezdesetih godina prošlog vijeka.

Dan ranije, prema preliminarnim podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Pridnjestrovne Moldavske Republike, na zgradu Ministarstva državne sigurnosti PMR u Tiraspolju ispaljeno je više hitaca iz ručnog protivtenkovskog bacača granata.

U odjeljenju su pojasnili da su na zgradi razbijeni prozori na gornjim spratovima, a okolinu su odmah opkolili policijski službenici. U eksplozijama niko nije povrijeđen.

Pridnjestrovlje je otcjepljeni region Moldavije koji se graniči sa Ukrajinom, a ruski vojni zvaničnik je ranije sugerisao da bi Rusija mogla preuzeti kontrolu nad jugom Ukrajine kako bi obezbijedila koridor do Pridnjestrovlja, gde je ruski garnizon stacioniran od 1990-tih. prneosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh