Svijet

Blinken: Rusija trpi poraz u Ukrajini, Ukrajina postiže uspjeh

Američki ministar vanjskih poslova Anthony Blinken i američki ministar odbrane Lloyd Austin doputovali su u nedjelju u Kijev.

Anthony Blinken - Reuters

Sastanak su obavili sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim. Rrazgovarali su o daljnjoj pomoći Ukrajini u borbi protiv Rusije.

Strane su posebno razgovarale ne samo o daljoj vojnoj pomoći SAD Ukrajini u iznosu od 322 miliona dolara, već i o postepenom povratku američkih diplomata u Kijev.

“Počevši od ove sedmice, diplomate će početi posjećivati ​​Kijev”, rekao je visoki zvaničnik američkog Ministarstva vanjskih poslova u ponedjeljak navečer.

“Rusija trpi poraz u Ukrajini, Ukrajina postiže uspjeh”, – Otvoreno je rekao Blinken na poljsko-ukrajinskoj granici nakon posjete Kijevu.

Povećanjem vojnih zaliha Sjedinjene Države namjeravaju podržati ukrajinsku vojsku, posebno u njenoj borbi u Donbasu.

“Ove isporuke će pomoći ukrajinskim oružanim snagama da pređu na servisiranje modernijih vrsta naoružanja i sistema protivvazdušne odbrane u službi zemalja NATO-a”, saopštila je američka strana. prenosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh