Svijet

Vladimir Zelenski: Treba nam 7 milijardi dolara pomoći mjesečno

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski rekao je svjetskim ministrima finansija da njegovoj zemlji treba 7 milijardi dolara svaki mjesec do ljeta kako bi nastavila funkcionisati.

Dodao je da će Ukrajini trebati i stotine milijardi dolara da nakon rata obnovi zemlju.

Poručio je da globalna zajednica mora odmah isključiti Rusiju iz međunarodnih finansijskih institucija, uključujući Svjetsku banku i MMF.

Sve zemlje moraju odmah biti spremne prekinuti sve odnose s Rusijom – kaže Zelenski, prenosi Index.hr.

Upitana hoće li MMF biti u mogućnosti osigurati hitna sredstva koja su Ukrajini potrebna, izvršna direktorica organizacije Kristalina Georgieva rekla je:

Uspjeli smo pronaći tokom prva dva mjeseca rata. Vjerujemo da će s vremenom taj iznos pasti kako ukrajinska ekonomija u dijelovima zemlje koji nisu pod okupacijom bude jačala i kako počnu pritjecati doznake onih koji sada rade negdje drugdje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh