Svijet

Debata Makron i Le Pen: Dominirala pitanja o kupovnoj moći birača i Rusiji

Predsjednički kandidati su jedno drugome neprestano upadali u riječ na početku debate

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) i kandidatkinja krajnje desnice Marine Le Pen nadmetali su se u srijedu u pogledu toga ko bi od njih uspješnije poboljšao kupovnu moć birača i bolje vodio vanjsku politiku Francuske, u jedinoj debati prije drugog kruga predsjedničkih izbora u nedjelju.

Za Le Pen, koja zaostaje za Makronom u anketama, dugo očekivani TV duel bila je prilika da uvjeri birače da može biti predsjednica i da ne trebaju strahovati od krajnje desnice na vlasti.

– Želim vratiti Francuzima njihov novac – rekla je Le Pen, dodavši da je posljednjih pet godina Makronove vlasti gledala kako Francuzi “pate”.

– Želim im reći da je moguć drugi izbor – rekla je Le Pen.

Le Pen za sankcije Rusiji, ali ne i na energente
Makron je suparnicu na početku debate napao zbog nekadašnjeg divljenja ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, zajma za kampanju 2017. ugovorenog preko ruske banke i njezinog priznanja ruske aneksije Krima.

– Ovisite o ruskoj moći, ovisite o gospodinu Putinu. Uzeli ste kredit od ruske banke. Mnogi vaši izbori mogu se objasniti ovom ovisnošću – rekao je Makron i dodao:

-Donijeli ste izbor koji vas je politički ograničio.

Le Pen je rekla da Evropa ne bi trebala prestati uvoziti ruski plin i naftu.

Dodala je da podržava sankcije ruskim oligarsima i financijskom sistemu, ali ne i mjere vezane uz energetiku.

– Jedina sankcija s kojom se ne slažem je blokiranje uvoza ruskog plina i nafte. To nije ispravna metoda – rekla je.

Makron: Le Pen bi izvela Francusku iz EU
S obzirom da je nezaposlenost na najnižem nivou u 13 godina, Makron je rekao da je ponosan na otvaranje novih radnih mjesta tokom svog mandata.

– Najbolji način za sticanje kupovne moći je borba protiv nezaposlenosti – dodao je.

Predsjednički kandidati su jedno drugome neprestano upadali u riječ na početku debate, a Le Pen je rekla da bi “u stvarnom životu” njeni prijedlozi poboljšali situaciju birača puno više od njenog protivnika, dok je Makron rekao da neki od njenih prijedloga nisu realni.

– Gospođo Le Pen, ono što ste rekli nije tačno – rekao je Makron na njene prijedloge za smanjenje PDV-a kako bi se poboljšala kupovna moć.

– I niste odgovorili ni na jednu moju primjedbu jer nemate odgovor – rekao je.

Le Pen je rekla da bi Makronovi prijedlozi bili neučinkoviti. Makron je rekao da bi dolazak Marine Le Pen na čelo zemlje značilo izlazak Francuske iz Evropske unije.

– Vaše ideje znače napuštanje Evropske unije – rekao je.

IIustrirao je članstvo u Uniji s vlasnikom stana u višestambenoj zgradi.

– Možete odlučiti urediti fasadu o vašem trošku, ali ne možete nametati što treba učiniti samo zato što se zovete Marine Le Pen.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh