Svijet

Makron završava predsjednički mandat sa 41 posto popularnosti

Posljednji barometar za odlazećeg predsjednika, prvi put je sproveden između dva kruga predsjedničkih izbora

Prema mjesečnom barometru agencije za istraživanje javnog mnijenja Ifop, Emanuel Makron (Emmanuel Macron) završava svoj petogodišnji predsjednički mandat u Francuskoj sa 41 posto popularnosti, prenio je danas list Žurnal di dimanš (Le Journal du dimanche).

Dosljedna i stabilna popularnost
Posljednji barometar za odlazećeg predsjednika, prvi put je sproveden između dva kruga predsjedničkih izbora. Rezultati tog istraživanja nemaju veze sa namjerama glasanja u drugom krugu izbora 24. aprila, ali ipak prenose raspoloženje u zemlji, naveo je list.

Žurnal di dimanš podsjeća da Makron već dvije godine uživa dosljednu i stabilnu u popularnost kod Francuza. Makronom je zadovoljno 41 posto ispitanika, a u prethodnom barometru ih je bilo 40 posto. U martu 2020. godine Makronova popularnost bila je na 43 posto.

Makron je tokom svog mandata imao padove popularnosti, posebno tokom protesta građanskog pokreta Žuti prsluci i poslije početka epidemije koronavirusa, ali je uvijek uspevao da to nadoknadi, prenio je list.

Znatno popularniji od dva prethodnika
Odlazeći predsjednik je znatno popularniji od svoja dva prethodnika, socijalističkog predsjednika Fransoa Olana, koji je završio mandat sa 22 posto popularnosti, i desničara Nikole Sarkozija sa 36 posto popularnosti.

Ispred Makrona će ostati socijalistički predsjednik Fransoa Miteran sa 54 posto popularnosti i desničar Žak Širak sa 47 posto.

Drugi krug predsjedničkih izbora u Francuskoj zakazan je u nedjelju, kada će birači odlučiti da li će lider zemlje biti dosadašnji centrista Makron koji se kandidovao za drugi mandat ili liderka ekstremne desnice Marine Le Pen.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh