Svijet

Elitni britanski specijalci u Kijevu obučavaju ukrajinske vojnike

Pripadnici SAS-a (Special Air Service), najelitnije postrojbe britanskih specijalaca, u Kijevu obučavaju ukrajinske vojnike, objavio je britanski The Times.

Elitni britanski specijalci u Kijevu obučavaju ukrajinske vojnike - screenshot

Uče ih kako koristiti britanske protutenkovske ručne rakete tipa NLAW. To je prvi put od početka ruske invazije da pripadnici britanske vojske u Ukrajini obučavaju svoje ukrajinske kolege, navodi Times.

Ukrajinski časnici potvrdili Timesu da su ih obučavali SAS-ovci

Dva ukrajinska časnika iz različitih bataljuna, koji se nalaze u Kijevu i oko njega, potvrdila su Timesu da su britanski specijalci obučavali ukrajinske snage u dva navrata u posljednjih 14 dana.

Pripadnici britanske vojske bili su prisutni u Ukrajini od ruske aneksije Krima 2014. godine, ali su se povukli u veljači, kad je postalo izgledno da će ruski predsjednik Putin narediti napad na Ukrajinu. Izvještaji o britanskim specijalcima koji obučavaju Ukrajince dolaze u trenutku kad Rusija upozorava da bi uplitanje Zapada u sukob, što se odnosi na slanje oružja Ukrajini i obuku ukrajinskih vojnika, moglo značiti širenje konflikta.

Velika Britanija je u Ukrajinu od veljače poslala više od 3600 modernih ručnih protutenkovskih raketa tipa NLAW.

Britansko ministarstvo obrane je u odgovoru Timesu napisalo da neće komentirati te izvještaje u skladu s dugogodišnjom praksom i politikom britanske vlade da ne komentira aktivnosti specijalnih snaga, piše Index.hr.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh