Svijet

Ukrajina čeka veliku rusku ofenzivu: Evo što bi mogla dobiti od oružja prije toga

Dmitro Kuleba danas je rekao kako će bitke na istoku Ukrajine biti usporedive s onima u Drugom svjetskom ratu. Spominjao je tisuće tenkova, artiljeriju, avione… I Rusija je najavila da će se nakon povlačenja sa sjevera Ukrajine fokusirati na istok Ukrajine, odnosno na regiju Donbas.

Ukrajina - Novi

Zapadni dužnosnici očekuju da će ruska vojska na ofenzivu u Donbasu krenuti sa svime što joj je na raspolaganju kako bi osigurala Moskvi nešto što se ruski predsjednik Vladimir Putin može opisati kao pobjedu.

Sad je ključno pitanje koliko će Rusima dugo trebati da se pripreme za ofenzivu, ali i hoće li Ukrajina moći izdržati ruski pritisak jednom kad krene.

Zbog toga je danas Kuleba, govoreći na press konferenciji u Bruxellesu, izrazio potrebu za žurnim slanjem oružja u Ukrajinu, ustvrdivši da se dodatna vojna podrška mora stići u roku od nekoliko dana, a ne tjedana. “Na mojoj agendi su tri stvari: Oružje, oružje i oružje”, rekao je Kuleba.

NATO je obećao poslati značajniju vojnu pomoć Ukrajini, ali glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg namjerno nije htio iznositi detalje o opremi koju će u Ukrajinu poslati članice NATO-a. Naime, ni Zapad ni Ukrajina ne žele da Rusi znaju što sve stiže u Ukrajinu, jer bi to ruskoj vojsci pomoglo pri organizaciji napada.

No britanska ministriaca vanjskih poslova, rekla je da u NATO-u postoji podrška za slanje “novije i teže opreme”. Britansko Ministarstvo obrane ranije je najavilo da su ukrajinski dužnosnici u Ujedinjenom Kraljevstvu ovog tjedna tražili “zaštićena vozila”, što bi moglo uključivati teško oklopljena patrolna vozila tipa Mastiff.

Češka vlada u Ukrajinu šalje sovjetske tenkove tipa T-72, a Amerika je najavila da će Ukrajincima poslati protutenkovske projektile Javelin u vrijednosti 100 milijuna dolara. BBC navodi kako oružje neprestano ide u Ukrajinu, a sad će ga ići još više. prneosi “Novi“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh