Svijet

NATO: Rat bi mogao trajati godinama

NATO tajnik NATO-a je na konferenciji za novinare koja se održala nakon sastanka saveza kazao da su zemlje članice odlučile pojačati vojnu potporu Ukrajini.

Nato vježbe - Shuterstock

“Svijet se mora pripremiti na dugotrajni konflikt u Ukrajini”, upozorio je danas glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

“Rat bi mogao trajati još tjednima, mjesecima ili čak godinama”, rekao je Stoltenberg, dodajući kako saveznici “nameću visoke troškove” Rusiji putem sankcija kako bi pomogao skratiti trajanje konflikta.

Rekao je da će, u slučaju da rat potraje dugo vremena, najveći rizik snositi ukrajinski narod koji će “više patiti i vidjeti još više smrti i uništenja”

“I naravno, što rat dulje traje, to je veći rizik za eskalaciju sukoba izvan granica Ukrajine. I upravo je na to fokusiran NATO, odnosno na sprečavanje te eskalacije”, rekao je.

Na sastanku NATO-a je prisustvovao i ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba koji je rekao da njegovoj zemlji hitno treba još više oružja kako bi se mogla obraniti od Rusije.

“NATO već šalje oružanu potporu Ukrajini i spreman je učiniti još više”, kazao je Stoltenberg, a prenosi BBC. Dodao je kako prisustvovanje ukrajinskog ministra na sastanku NATO-a jedan od načina na koji ovaj vojni savez prati potrebe Ukrajine.

Stoltenberg je također rekao da će NATO pojačati svoju potporu Ukrajini glede kibernetičke sigurnosti i osigurati opremu za zaštitu od kemijskog ili biološkog napada.

Dodao je kako će NATO pomoći i drugim partnerskim zemljama, uključujući Gruziju te Bosnu i Hercegovinu, u osnaživanju njihove obrambene sposobnosti.

Osvrnuo se i na navodne ratne zločine koje su počinile ruske snage pri povlačenju iz dijelova Ukrajine.

“NATO u potpunosti osuđuju stravična ubojstva civila u Buči i drugim mjestima koja su do nedavno bila pod kontrolom ruskih trupa. Svi odgovorni za ove zločine moraju biti izvedeni pred lice pravde. Zemlje članice NATO-a zalažu se za međunarodnu istragu tih incidenata”, rekao je glavni tajnik NATO-a. prneosi “Novi“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh