Svijet

NAJNOVIJA ODLUKA EVROPE, KAKO ĆE MOSKVA ODGOVORITI?! EU zabranjuje uvoz ovog važnog energenta

Evropska unija planira da predloži postupno ukidanje uvoza uglja iz Rusije kao direktan odgovor na izveštaje da su ruske snage počinile masakr u Buči, tvrde izvori bliski krugovima EU-a, piše Bloomberg.

Novi predlog bi trebalo da se nađe u paketu sankcija usmerenih na jačanje postojećih mera i ispravljanje zakonskih rupa o kojima je ambasadori EU trebalo da raspravljaju ove nedelje.

O detaljima se još uvek raspravlja, a očekuje se da će Evropska komisija takođe zabraniti ulazak većini ruskih kamiona i brodova na teritoriju Unije.

Nemačka, koja je ranije blokirala napore da se uvede embargo na rusku energiju, spremna je da razmotri zabranu ruskog uglja i razgovara sa EU o vremenu za takav potez, rekao je nemački zvaničnik.

Fjučersi za ugalj koji se isporučuje u severozapadnu Evropu za godinu unapred skočili su za čak 7,9% na 205 dolara po toni. Rusija isporučuje oko polovinu termalnog uglja na kontinentu, koji se koristi za napajanje elektrana i proizvodnju električne energije.

EU za sada ne planira da sankcioniše naftu ili gas, uprkos intenzivnom pritisku da se Moskvi nanese veći ekonomski bol. Ali zemlje EU su duboko podeljene oko narednih koraka i neke vlade nastavljaju da traže barem signal ove nedelje da blok želi da smanji uvoz ruske nafte.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh