Svijet

Njemački rezervni oficir optužen da je špijunirao za Rusiju

Njemački rezervni oficir optužen da je špijunirao za Rusiju

Njemačka vojska - Radiosarajevo

U saopćenju Federalnog tužilaštva navedeno je da je njemački državljanin Ralph G. optužen za špijuniranje za strane tajne službe protiv Njemačke i zemlje NATO-a.

U saopćenju se navodi da je Ralph G., koji je služio kao rezervni oficir u njemačkoj vojsci, bio zamjenik načelnika regionalne komande za vezu koja održava kontakte sa vojnim i civilnim institucijama, kao i da je član raznih komisija u ekonomskim unijama u okviru svoje civilne dužnosti.

Navedeno je također da je Ralph G. bio u kontaktu sa ruskom obavještajnom službom preko raznih osoba od oktobra 2014. godine, te da je davao informacije i dokumente ruskoj obavještajnoj službi iz nejavnih izvora do marta 2020.

Ralph G. je, između ostalog, dao informacije ruskoj obavještajnoj službi o rezervnom služenju vojnog roka u Njemačkoj i civilno-vojnoj saradnji u kontekstu civilne odbrane.

Navedeno je također da je Ralph G. ruskim obavještajnim službama davao privatne informacije o Njemačkoj, EU, Projektu plinovoda Sjeverni tok 2 i visokim ljudima u njemačkoj vojsci i ekonomskim krugovima, te da je u zamjenu za ove usluge osumnjičeni bio pozivan na događaje koje organiziraju ruske državne institucije. prneosi “N1”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh