Svijet

Ovaj grad je novi Marijupolj: Rusi ga opsjedaju 32 dana i sravnili su ga s zemljom

U trenutku kada je svijet svedoči nezapamćenoj katastrofi u ukrajinskoj crnomorskoj luci Marijupolj i dok se pita hoće li ruska agresija nastaviti ka zapadu, prema Odesi, jedan grad na sjeveru Ukrajine, daleko od očiju javnosti, preživljava podjednako strašnu agoniju.

Čhernihiv - BBC

Černihov, grad od 285.000 stanovnika, smješten na obali rijeke Desne, 150 kilometara sjeverno od Kijeva gotovo na samoj granici sa Bjelorusijom, pod opsadom je od samog početka ruske agresije. Prvog dana invazije, 24. marta, tačno u 3.27 sati po ukrajinskom vremenu, ruska vojska je krenula direktno na grad.

Već poslije pet sati naišli su na snažan otpor, zarobljen im je dio oružja i opreme i pala je odluka – opkoliti grad sa svih strana, odjeseći ga od svijeta i nastaviti dalje ka Kijevu.

Bez struje i vode

Od tada, 285.000 stanovnika Černihova je već 32 dana praktično zarobljeno, bez struje i vode, svakodnevno izloženo raketiranju. Ruski projektili gotovo da su sravnili sa zemljom njegovu infrastrukturu, uništena je glavna gradska bolnica, škole, a svakodnevno stižu dramatične informacije o desetinama ubijenih, o ranjenoj djeci koja čekaju ljekarsku pomoć.

Prema zapadnim izvorima, 16. marta deset civila je ubijeno u redu za hljeb, a samo dan kasnije dogodio se najcrni dan u historiji grada još od Drugog svjetskog rata – 53 ljudi je ubijeno u raketnom napadu. Prije dva dana, 25. marta, ruske snage su srušile most na rijeci Desni i fizički odsjekle Černihov od svijeta. Gradu sada prijeti potpuna humanitarna katastrofa.

Regionalni guverner Vjačeslav Čaus rekao je da je situacija u Černihovu kataklizmična. prneosi 2Radiosarajevo“.

“Nema vode, struje, grejanja i gasa. Infrastruktura je uništena, na meti su i bolnice”, kaže Čaus.

U napadu 26. marta, teško je ranjeno 44 ljudi, među njima i troje djece. Gradonačelnik Vladislav Atrošenko u dramatičnoj poruci moli za pomoć:

“Niko od ranjenih neće preživjeti, ako ne uspijemo da ih evakuišemo iz opkoljenog grada. Njihovo stanje je takvo da im nema spasa ako im ne obezbjedimo medicinsku pomoć”, rekao je Atrošenko.

Najgore za Černihov tek dolazi, osim u sluičaju ako ruska agresija nekim slučajem ipak ne prestane. Nema sumnje da će grad do posljednjeg dana invazije biti držan pod opsadom, jer dok god Černihov nije slobodan, ni Kijev nije bezbjedan. A, dotle, sudbina 285.000 njegovih stanovnika, ostat će neizvjesna.

Zašto je važan Černihov?
Černihov je veoma bitan u strateškom smislu, ali i historijski. Prvi put se spominje 907. godine kao mjesto potpisivanja rusko-vizantijskog mira i bio je drugi najveći grad u Kijevskoj Rusiji, odmah poslije Kijeva. Zbog svog položaja, na rijeci Desni i blizu Dnjepra, na sredokraći puteva između plodne ravnice na jugu i stepa na sjeveru, bio je ključna tačka u brojnim ratovima.

On je bedem u odbrani Kijeva sa sjevera, ali i prvo veliko iskušenje kada se, na putu ka istoku, pređe široki Dnjepar. Baš zbog toga, često je mijenjao vladara od Hazarskog Kaganata, Kozačkog Hetmanata, Kijevske i carske Rusije, sve do njemačke okupacije u Drugom svjetskom ratu, prenosi Blic.rs.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh