Svijet

Putin potpisao zakon: Hoće li ruski vojnici u Ukrajini dobiti status ratnih vojnih veterana

Riječ je o doplatama u kojima učestvuje država, olakšicama u plaćanju poreza i plaćanju stambeno-komunalnih usluga, povlaštenom statusu u prevozu.

Vladimir Putin - Tanjug.rs

Prema pisanju ruskih medija, predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon kojim će se vojnicima koji učestvuju u ratu u Ukrajini dodijeliti status ratnih veterana.

Radi se o vojnici koji od 24. februara učestvuju u invaziji Rusije na području Ukrajine, uključujući i Donbas, u kojem su smještene Narodna Republika Donjeck i Narodna Republika Luganjsk.

Ovu vijest objavil je agencija RIA Novost.

U finansijskoj i ekonomskoj opravdanosti prijedloga zakona precizirano je da će se za realizaciju inicijative dodijeliti dodatna sredstva iz državnog budžeta i to u iznosu od pet milijardi rubalja – navodi agencija RIA Novost.

Andrej Turčak, sekretar Glavnog vijeća stranke Jedinstvena Rusija naglasio je kako će vojnici koji učestvuju u borbama u Ukrajini imati isti status kao i oni koji su se ranije borili u Afganistanu i Siriji.

Riječ je o doplatama u kojima učestvuje država, olakšicama u plaćanju poreza i plaćanju stambeno-komunalnih usluga, povlaštenom statusu u prevozu, zdravstvenoj zaštiti i mnogo toga drugog – dodao je on, piše Avaz.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh