Svijet

Rusija: Stežemo obruč oko Mariupolja. Gradonačelnik: U centru su, napadaju tenkovima

Borbe se odvijaju i u samom centru opkoljenog ukrajinskog grada Mariupolja, gdje je 350.000 civila zarobljeno bez hrane i vode.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da ruske snage “stežu obruč” oko grada i da se “borba protiv nacionalista” vodi i u samom centru.

Vadim Bojčenko, gradonačelnik Mariupolja, kazao je kako su sukobi danas bili iznimno intenzivni.

“Centra grada više nema. Ne postoji ni mali komad zemlje na kojemu nema znakova rata”, rekao je.

Biden: Razgovor sa Xi Jinpingom prošao je dobro

Američki predsjednik Joe Biden rekao je za CNN da je njegov razgovor s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom “prošao dobro”.

Kako javlja Bijela kuća, Biden je u gotovo dvosatnom telefonskom razgovoru s kineskim čelnikom “opisao implikacije i posljedice u slučaju da Kina pruži materijalnu podršku Rusiji”.

“Predsjednik je naglasio svoju potporu diplomatskom rješenju krize”, priopćila je Bijela kuća i dodala da su se “složili oko važnosti održavanja otvorenih linija komunikacije”.

Visoki dužnosnik administracije je u međuvremenu rekao da je Bidenov telefonski poziv bio “izravan”, “suštinski” i “detaljan”. Glavnina njihove rasprave bila je usredotočena na rat u Ukrajini i implikacije koje bi kriza imala i na američko-kineske odnose i na međunarodni poredak, rekao je dužnosnik


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh