Svijet

Bjelorusija suspendovana iz Savjeta Evrope

Savjet Evrope saopštio je da prekida odnose s Bjelorusijom zbog “aktivnog učešća te zemlje” u invaziji Rusije na Ukrajinu. Odluka Savjeta Evrope o Bjelorusiji dolazi dan poslije isključenja Rusije iz članstva u toj organizaciji.

Aleksandar Lukašenko - abrasmedia.info

Izvršno tijelo Savjeta Evrope, Komitet ministara, „odlučio je danas da suspenduje sve odnose s Bjelorusijom. Komitet ministara suspenduje pravo Bjelorusije da učestvuje na svim sastancima i aktivnostima organizacije“, navodi se u saopštenju na stranici Savjeta Evrope.

Komitet ministara prekida i svu tehničku saradnju s Bjelorusijom, ali je odlučio da održi i ojača veze s bjeloruskim civilnim društvom i opozicijom u egzilu, naveo je Savjet Evrope i dodao da će uskoro biti preduzete i druge inicijative u tom pravcu.

Bjelorusija nije punopravna članica Savjeta Evrope, jer nije potpisala Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.

Ta zemlja je sarađivala sa organizacijom, kao država potpisnica 12 konvencija koje je inicirao Savjet Evrope, posebno Konvencije o borbi protiv trgovine ljudima, Evropske kulturne konvencije i Konvencije o očuvanju divljih životinja u Evropi, podsjetila je agencija AFP.

Bjelorusija je također članica četiri Parcijalna sporazuma koji nemaju status međunarodnih ugovora, ali nude oblik saradnje u određenim temama.

Minsk je učestvovao u radu Grupe država protiv korupcije i Venecijanske komisije, savjetodavne grupe koja državama daje pravna mišljenja o nacrtima zakona ili zakonima koji su već na snazi.

Odluka Savjeta Evrope o Bjelorusiji dolazi dan poslije isključenja Rusije iz članstva u toj organizaciji. Učešće Rusije u glavnim organima Savjeta Evrope prvo je suspendovano 25. februara, dan poslije početka ruske invazije na Ukrajinu. prneosi “Novi“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh