Svijet

Rusi drže do 213 milijardi dolara na offshore računima u švicarskim bankama

Švicarsko udruženje bankara (SBA) procijenilo je da banke drže između 150 i 200 milijardi švicarskih franaka, odnosno 213 milijardi američkih dolara ruskih klijenata na offshore računima. Švicarsko udruženje bankara taj podatak odlučilo je otkriti nakon što je Švicarska poduzela neuobičajeni korak i, nakon ruske invazije na Ukrajinu, odlučila primijeniti sankcije Europske unije na ruski novac.

U Švicarskoj traje sve žustrija javna rasprava o ruskom bogatstvu u njezinim bankama, a supredsjednica socijaldemokrata Mattea Meyer traži blokiranje novca koji pripada Rusima bliskima predsjedniku Vladimiru Putinu i njegovoj vladi jer, kako je rekla, “taj novac pomaže u financiranju rata”.

Švicarsko ministarstvo gospodarstva priopćilo je da nema jasnu procjenu zamrznute ruske imovine, ali prati izvješća banaka koje se suočavaju sa sve većim popisom švicarskih sankcija. SBA ističe da je udio ruske imovine u švicarskim bankama malen u odnosu na sveukupna sredstva koja se drže u Švicarskoj, odnosno da se radi o jednoznamenkastom postotku udjela.

Nemaju jasnu procjenu zamrznute ruske imovine

Analitičari tvrde da je, kada se radi o ruskim klijentima, direktna izloženost švicarskih banaka “podnošljiva”. Credit Suisse je prvi put detaljno predstavio svoju neto kreditnu izloženost Rusiji na kraju godine, koja je uključivala kreditiranje bogatih klijenata, kao i izloženost trgovinskom financiranju i investicijskom bankarstvu.

Credit Suisse je priopćio da ima bruto izloženost Rusiji od 1.6 milijardi franaka (1.73 milijarde dolara) na kraju 2021. godine i otkrio veličinu potencijalnih gubitaka jer su sankcije Zapada isključile Rusiju iz globalnog financijskog sustava. UBS bilježi izloženost Rusiji u vrijednosti 634 milijuna dolara. prneosi “Novi


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh