Svijet

Bračni par u Izraelu zaražen do sada nepoznatim sojem koronavirusa

Bračni par iz Izraela je pozitivan na soj koronavirusa koji do sada nije bio identificiran, saopćili su iz Ministarstva zdravstva Izraela.

koronavirus - Shutterstock

Riječ je o soju koji je kombinacija omikron soja i njegove podvarijante nazvane BA.2. Da su osobe pozitivne na ovaj soj utvrđeno je nakon što su došle iz inostranstva.

One su testirane po dolasku na Međunarodni aerodrom Ben-Gurion u Tel Avivu. Iz Ministarstva zdravstva su objavili da imaju blage simptome – temperaturu, glavobolju i bolove u mišićima.

Prof. Salman Zarka je izjavio da je na ovaj soj pozitivan bračni par u 30-im godinama, a da im je virus prenio njihov sin. Istakao je da nije neuobičajno da se desi povezivanje dva soja virusa.

U Izraelu su zabrinuti zbog povećanja broja pozitivnih na BA.2. soj. Premijer ove države Naftali Bennett je odlučio da još bude obavezujuće da se zaštitne maske nose u zatvorenom prostoru. Ukazao je na potrebu stvaranja zaliha vakcina u slučaju da se pojavi opasniji soj koronavirusa.

Ponovo je pozvao građane da se vakcinišu trima dozama vakcina, prenosi list Haaretz. prneosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh