Svijet

Bivši gradonačelnik Hirošime pozvao Putina da ne koristi nuklearno oružje u Ukrajini

Bivši gradonačelnik Hirošime Tadatoshi Akiba pozvao je u četvrtak ruskog predsjednika Vladimira Putina da ne koristi nuklearno oružje u Ukrajini, nakon što je ruski čelnik stavio svoje nuklearne snage u stanje visoke pripravnosti pošto je prošlog mjeseca pokrenuo invaziju na Ukrajinu.

Tadatoshi Akiba - Agencije

Akiba, koji je pokrenuo peticiju ranije ovog mjeseca tražeći od Putina i svjetskih čelnika da objave da neće koristiti nuklearno oružje u ukrajinskoj krizi, rekao je na konferenciji za novinare da je Putinov potez zgrozio one koji su preživjeli eksplozije atomske bombe kao i mnoge druge ljude, prenosi KYODO.

Rekao je da su žrtve američkih atomskih bombardiranja u Hirošimi i Nagasakiju 1945. prošle kroz “živi pakao” i “prezirnu stvarnost koju su nekako uspjele preživjeti”, te je pozvao čelnike nuklearnih država da posjete dva grada kako bi saznali o šteti nuklearne energije koju napad može donijeti.

Bivši gradonačelnik zatražio je od japanskog premijera Fumija Kishidu da se sastane s Putinom i drugim čelnicima država s nuklearnim oružjem da bi “prenio uvjerenja hibakusha”, kako su u Japanu poznati oni koji su preživjeli eksploziju atomske bombe, a koji traže ukidanje nuklearnog oružja, piše Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh