Svijet

Lavrov izražava nadu u mirovne pregovore s Ukrajinom

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kazao da je prerano govoriti o sastanku na nivou ministara vanjskih poslova, tvrdeći da ukrajinski političari koriste ovakve događaje da bi dobili publicitet i zahtijevali odluku na višem nivou

Mirovni pregovori između Rusije i Ukrajine nisu laki, ali postoji nada za pronalaženje kompromisa, izjavio je u srijedu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

U intervjuu za ruski TV kanal “RBC”, Lavrov je kazao da je njegova procjena zasnovana na informacijama ruske delegacije koja učestvuje u mirovnim pregovorima s Ukrajinom.

“Rukovodim se ocjenama koje daju naši pregovarači. Oni tvrde da pregovori nisu laki iz očiglednih razloga, ali ipak postoji nada za pronalaženje kompromisa”, rekao je Lavrov.

Potom je dodao da su i neki predstavnici ukrajinske delegacije dali slične ocjene.

Lavrov je kazao da je prerano govoriti o sastanku na nivou ministara vanjskih poslova, tvrdeći da ukrajinski političari koriste ovakve događaje da bi dobili publicitet i zahtijevali odluku na višem nivou.

Kao primjer, Lavrov je naveo svoj posljednji sastanak s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom na marginama Diplomatskog foruma u Antaliji u Turkiye, rekavši da je tokom cijelog sastanka, koji je trajao oko sat i pol, Kuleba samo ponovio izjave koje je iznio prije.

Lavrov je također istakao da je format pregovora koji funkcioniše u Bjelorusiji trenutno najefikasniji i da su pregovarači blizu potpisivanja sporazuma. On je izrazio nadu da Kijev neće promijeniti stav u posljednjem trenutku.

Na pitanje o posredničkim naporima nekih država, ruski diplomata je rekao da su Francuska, Izrael, Švicarska i Turkiye ponudile posredovanje.

“Prijedlozi onih zemalja koje ne igraju rusofobičnu igru, razumiju glavne uzroke trenutne krize, razumiju da govorimo o temeljnim nacionalnim interesima – legitimnim interesima Ruske Federacije – te koje se ne uključuju u ovaj rat, naravno, mi ove prijedloge ocjenjujemo pozitivnima”, rekao je Lavrov.

Napomenuo je da se Izrael i Turkiye nisu pridružile antiruskim sankcijama i da Rusija pozitivno gleda na njihove napore.

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu, doveo do finansijskih sankcija Moskvi i podstakao egzodus globalnih firmi iz Rusije.

Najmanje 691 civil je ubijen, a 1.143 ranjeno u Ukrajini od početka rata. Istovremeno, više od tri miliona ljudi je izbjeglo je u susjedne zemlje, prema procjenama Ujedinjenih nacija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh