Svijet

Ukrajinci objavili snimku: Dron Bayraktar uništava ruski oklopnjak (VIDEO)

Ukrajinska vojska jutros je objavila snimku koja, kako tvrde, prikazuje kako vojni dron tipa Bayraktar uništava ruski oklopnjak, prenosi Index.hr.

Na videu koji trenutno kruži društvenim mrežama čuje se himna turskom borbenom dronu Bayraktar, za koji Kijev tvrdi da je nekoliko puta uspješno upotrijebio protiv ruske vojske. Na snimci se vide slike navodnog uništavanja ruskih vozila i artiljerijskih oruđa. Propaganda se marljivo provodi jer je video titlan na engleski i turski jeziku, piše Deutsche Welle.

Osim toga je ukrajinska vlada na društvenim mrežama objavila nekoliko videozapisa navodnih “uspješnih” akcija ovih dronova. Video je prije nekoliko dana na Twitteru objavila i ukrajinska ambasada u Turskoj.

Međutim, nema pouzdanih informacija o tome koliko često i koliko uspješno je Ukrajina zapravo koristila ove dronove do danas. Ne može se provjeriti ni tvrdnja Moskve da je oborila neke bespilotne letjelice Bayraktar. Činjenica je da Ukrajina ove borbene dronove ima od 2019. godine. U roku od tri godine kupljeno je oko 50 ovih bespilotnih letjelica.

Dron Bayraktar proizvodi turska kompanija Baykar

Ukrajinsko ministarstvo obrane prije nekoliko dana objavilo je da je isporučen određeni broj dodatnih dronova Bayraktar koji su spremni za borbenu uporabu. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij izjavio je da je njegova zemlja imala velike koristi od dronova Bayraktar.

Kao što je uobičajeno u takvim slučajevima, turska se strana još nije oglasila po ovom pitanju. Svjetska javnost je tek iz medijskih izvještaja doznala o njihovom postojanju.

Dron Bayraktar TB2 razvija i proizvodi turska kompanija Baykar, koja je u vlasništvu dva brata. Mala kompanija osnovana 1984. godine postala je pravi gigant naoružanja tijekom vlade AKP-a. Pripada obitelji Bayraktar, dakle porodici zeta turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Njegov zet Selcuk Bayraktar je također tehnički direktor kompanije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh