Svijet

Austrija suspendovala Zakon o obaveznoj vakcinaciji

Vlada Austrije u srijedu je saopštila da je Zakon o obaveznoj vakcinaciji protiv koronavirusa suspendovan i da trenutno nema potrebe za njegovim provođenjem

Vlada Austrije saopštila je u srijedu da neće početi provoditi Zakon o obaveznoj vakcinaciji protiv koronavirusa za većinu odraslih sredinom marta kako je planirano.

Televizija ORF objavila je da je Vlada Austrije u srijedu saopštila da je Zakon o obaveznoj vakcinaciji protiv koronavirusa suspendovan i da trenutno nema potrebe za njegovim provođenjem. Najavljeno je da će stručna komisija ponovo procijeniti situaciju sredinom juna.

Obavezna vakcinacija za starije od 18 godina zakonski je regulisana početkom februara, dva i po mjeseca nakon što je najavljena za vrijeme talasa delta varijante koronavirusa.

Bilo je planirano da policija sredinom marta počne provjeravati vakcinalni status stanovništva, a za one koji prilikom kontrole ne budu imali dokaz o vakcinaciji ili ga ne dostave naknadno bile su predviđene kazne od 600 do 3.600 eura.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh