Svijet

Počeo privremeni prekid vatre

U Ukrajini je počeo privremeni prekid vatre zbog evakuacije civila iz pet gradova, uključujući glavni grad Kijev.

Ukrajina - N1

Današnji privremeni prekid vatre, koji je objavilo Ministarstvo odbrane Rusije za evakuaciju civila iz ukrajinskih gradova Kijeva, Harkova, Černihiva, Sumija i Mariupolja, stupio je na snagu od 10 sati po moskovskom vremenu.

Napad Rusije na Ukrajinu, koji je počeo 24. februara, izazvao je bijes međunarodne zajednice, a Evropska unija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada, Japan i Sjedinjene Američke Države (SAD) Moskvi su uveli ekonomske sankcije.

Treća runda pregovora između delegacija Rusije i Ukrajine održana je 7. marta u bjeloruskoj regiji Brest, a obje strane su objavile da su postignuti pozitivni rezultati u razgovorima o koridorima humanitarne pomoći.

Rusko Ministarstvo odbrane jučer je proglasilo privremeni prekid vatre za evakuaciju civila iz ukrajinskih gradova Kijeva, Harkova, Černihiva, Sumija i Mariupolja.

Evakuacija civila u sigurnija područja nastavljena je uprkos periodičnim kršenjima primirja i vremenskim uslovima. Evakuacije su prestale od večernjih sati.

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je sinoć odluku o privremenom prekidu vatre, koja je stupila na snagu od danas.

Podaci Ujedinjenih naroda pokazuju da je najmanje 406 civila poginulo, a 801 je ranjen u Ukrajini od početka rata. Prema podacima Agencije za izbjeglice UN-a, oko dva miliona ljudi pobjeglo je iz Ukrajine u susjedne zemlje. prneosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh