Svijet

SAD: Oko 95 posto okupljene ruske vojske s granice je ušlo u Ukrajinu

Rusija je ispalila ukupno 600 projektila otkako je započela svoju invaziju na Ukrajinu, rekao je u nedjelju visoki američki dužnosnik. Oko 95 posto ruske vojske okupljene na granici već je ušlo u Ukrajinu.

Amerikanci tvrde da su promatrali borbe u Hersonu i Mikolaivu, dok ruske snage još uvijek pokušavaju opkoliti Kijev, Harkiv, Černihiv i Mariupolj. Također, tvrde da je Rusija naišla na snažan ukrajinski otpor koji je uvelike usporio rusku invaziju.

Nema novih informacija o golemom ruskom konvoju koji je blizu Kijeva

U međuvremenu, golemi ruski konvoj sjeverno od Kijeva koji se proteže na oko 60 kilometara ostaje u zastoju, ali nema novih informacija koliko je udaljen od ukrajinskog glavnog grada. Krajem prošlog tjedna bio je na oko 25 kilometara od centra Kijeva.

“Vjerujemo da ukrajinski narod u većem dijelu zemlje još uvijek ima sredstva komunikacije, pristup internetu i medijima”, dodao je neimenovani američki dužnosnik. Dodao je da SAD smatra da amfibijski napad na Odesu još nije neminovan.

Nije mogao potvrditi izvješća o Rusima koji pucaju na prosvjednike u Kijevu ili kršenju sporazuma o prekidu vatre kako bi se omogućili humanitarni koridori. Također nije mogao potvrditi izvješća da Rusi pozivaju vojne rezerve.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh