Svijet

Blinken stigao na granicu s Ukrajinom, pogledajte susret njega i Kulebe

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba upravo se sastao s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom na granici Ukrajine i Poljske, a američki visoki diplomat nakratko je prešao u Ukrajinu sa svojim kolegom.

Blinken i Kuleba - Radiosarajevo

Njih dvojica su se sastali 45 minuta pod visokim osiguranjem na graničnom prijelazu punom izbjeglica koje su bježale od ruske invazije, javljaju svjetske agencije.

Kratko su razgovarali s medijima i dali moćnu (i vizuelnu) izjavu stojeći jedan pored drugog.

Kuleba je uputio i primjedbu kroz upozorenje da će njegovi građani platiti cijenu ako saveznici u NATO-u ne nametnu zonu zabrane letova kako bi rusku vojsku zadržali van ukrajinskog neba i ako se svijet umori od uvođenja sankcija Vladimiru Putinu i Rusiji.

Kuleba je rekao: “Ukrajina će ionako dobiti ovaj rat, jer ovo je rat naroda za svoju zemlju… Pitanje je cijena koja će biti plaćena.”

Blinken je doputovao u Europu ranije ove sedmice i jučer se u Bruxellesu susreo s čelnicima vojnog saveza NATO-a i čelnicima Europskog vijeća, tijela za kreiranje politike Europske unije, prije nego što je otputovao na istok u Poljsku.

Stojeći vani na poljsko-ukrajinskoj granici prije nekoliko trenutaka, Blinken je rekao kako vjeruje da će Ukrajina “pobijediti”.

Ipak, Sjedinjene Države i NATO su u posljednja 24 sata više puta govorili da neće uvesti zonu zabrane letenja iznad Ukrajine jer bi to dovelo do toga da zapadni saveznici moraju obarati ruske avione, dovodeći članice NATO-a u izravni sukob s Rusijom, za što je savez nepokolebljiv da želi izbjeći.

Stojeći kraj Blinkena, Kuleba je o toj politici rekao: “Mislim da je to znak slabosti… Narod Ukrajine je taj koji će platiti cijenu nevoljkosti NATO-a da djeluje.”

Ukrajinski diplomata ipak je izrazio zahvalnost na globalnoj koordinaciji u postavljanju velikih sankcija Rusiji kao potpora Ukrajini: “Ako naši partneri nastave donositi hrabre odluke da pojačaju ekonomski i politički pritisak… ako nam nastave davati potrebno oružje, cijena će biti niža. Međutim, ako iko u svijetu jednog dana počne osjećati umor od sankcija, na primjer, tada će više ljudi u Ukrajini umirati.”

Blinken je pohvalio Kulebu i vodstvo ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog kao one koje “nadahnjuje”.

Rekao je da će se podrška Ukrajini i pritisak na Rusiju da okonča rat povećati “sve dok se ovaj rat ne privede kraju”.

Kuleba je zahvalio Blinkenu, ali je bio čvrst u poticanju NATO saveza da se bori izravno uz Ukrajinu.

Dok su dvojica diplomata stajala jedan pored drugog pod sivim nebom, Kuleba je dodao: “Nadam se da će građani Ukrajine to moći vidjeti kao jasnu manifestaciju da imamo prijatelje koji doslovno stoje uz nas.”

Blinken je rekao: “Cijeli svijet stoji uz Ukrajinu, kao što ja stojim ovdje u Ukrajini sa svojim prijateljem, svojim kolegom.” prneosi “Radiosarajevo“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh