Svijet

Čime to Putin drži u šaci desetine afričkih država koje su redom odbile osuditi njegovu invaziju?

Pojedini afrički saveznici predsjednika Vladimira Putina dali su u Ujedinjenim narodima “tihu potporu” ruskoj invaziji Ukrajine.

Vladimir Putin - Tanjug.rs

Na sjednici Generalne skupštine UN-a 141 zemlja prihvatila je rezoluciju kojom se osuđuje agresija na Ukrajinu, a kojom se od Rusije traži da trenutno, potpuno i bezuvjetno povuče sve svoje snage s teritorija napadnute zemlje, koji je unutar međunarodno priznatih granica.

Diktatorski režimi
Samo četiri zemlje bezuvjetno su podržale Rusiju – njihov “partner u zločinu” Bjelorusija, te Sjeverna Koreja, Sirija i Eritreja, prenosi “Jutarnji”.

Kako piše “Daily Telegraph”, nije iznenađujuće da su baš ove, krajnje autokratske ako ne i diktatorske zemlje podržale Putina, no to je ujedno i znak koliko je njegov ugled potonuo u međunarodnim okvirima.

No, list ističe kako je još zanimljivije analizirati zemlje koje su se suzdržale od glasanja, odnosno, nisu se opredijelile ni za rezoluciju, niti protiv nje.

A njih je čak 35. Očekivano, tu su mnogoljudne Kina i Indija, koje imaju snažne veze s Rusijom, no više od polovine suzdržanih glasova stiglo je iz Afrike.

Kontinent na kojem se nalaze 54 nacije proživio je mnogo strašnih događaja tijekom povijesti te možda bolje od svih pamti rat i kolonizaciju.

Tako je 17 zemalja glasalo protiv rezolucije, a njih sedam uopće je odbilo pristupiti glasanju. Afrička unija osudila je rusku agresiju, kao i sva tri afrička predstavnika u Vijeću sigurnosti UN-a, Kenija, Gabon i Gana.

No, “Telegraphov” novinar pita se zašto to nije učinila Južnoafrička Republika, nacija koja se ponosi svojom borbom za ljudska prava i koja je proživjela apartheid. Zašto nije osudila uporabu kasetnih bombi u urbanim područjima?

Snažan utjecaj
Nema jasnog odgovora, osim da Moskva još ima snažan diplomatski utjecaj u autoritarnim afričkim zemljama.

Naime, tokom Hladnog rata Rusija je podržala brojne oslobodilačke pokrete diljem Afrike, uključujući JAR, Mozambik i Angolu. Neki od danas visokih zvaničnika studirali su u Moskvi i izvrsno govore ruski.

Iako su te veze pomalo izblijedjele padom Sovjetskog Saveza, čini se kako i dalje postoje.

No, značajniji je faktor utjecaj ruske vojske na kontinent. Više od polovine afričkih država ima ugovore o vojnoj suradnji s Rusijom koja je glavni izvoznik oružja u zemlje subsaharske Afrike.

Alžir, Uganda, Burundi, Južni Sudan, Mali, Mozambik, Sudan i Angola samo su neke od zemalja koje se gotovo u potpunosti oslanjaju na rusko oružje, a list podsjeća da su sve te zemlje autokratske ili čak diktatorske, s malo obzira prema poštivanju ljudskih prava.

Tako je sin moćnog predsjednika Ugande Muhoozi Kainerugaba na društvenim mrežama objavio kako “većina (nebjelačkog) stanovništva svijeta stoji uz ruske napore u Ukrajini”.

Zemlje poput Madagaskara, Mozambika, Sudana, Centralnoafričke Republike i Malija također su poznate po dobrim odnosima s Rusijom, a njihovi stanovnici su među pripadnicima zloglasnih proruskih odreda smrti, poput Wagnera, koji se dovodi u izravnu vezu s Kremljom.

Američki Centar za strateške i međunarodne studije navodi kako imaju dokaze da su ruski plaćenici aktivni od 2016. u Kongu, Burundiju i Zimbabveu, zemljama koje su odbile glasati o rezoluciji protiv Rusije.

Neutralna pozicija
Sudanski vojni čelnik general Mohamed Hamdan Hemeti bio je, piše “Telegraph”, u Rusiji kada je invazija počela. Spremno ju je podržao rekavši kako Rusija ima pravo braniti se.

“Ne očekujte osudu invazije među zemljama koje imaju tako snažne odnose sa Rusijom”, kaže Steven Gruzd s južnoafričkog Instituta za međunarodne odnose.

JAR, Tanzanija, Senegal i Namibija pokušavaju, pak, zadržati donekle neutralnu poziciju, ali najviše paze da svojim postupcima ne uvrijede Putina.

U obraćanju UN-u južnoafrička predstavnica Mathu Joyini tako je “u rukavicama” pozvala na diplomatiju i dijalog te na mirno rješenje sukoba, no odbila je Rusiju nazvati agresorom.

“Pozivamo sve strane da ovoj situaciji pristupe u duhu kompromisa i poštivanja ljudskih prava, kao i poštivanja njihovih obveza koje proizlaze iz međunarodnog prava – kazala je Joyini.

Nigerijska osuda
Njezin blagi stav naišao je na osude domaće javnosti, a brojni su se komentatori prisjetili poruka pokojnog Desmonda Tutua koji je rekao “ako si neutralan u nepravednoj situaciji, svrstavaš se na stranu agresora”.

Od velikih i moćnih afričkih zemalja jedino je Nigerija osudila napad na Ukrajinu te poručila da su spremni uvesti sankcije Rusiji, što se pripisuje njihovoj frustraciji zbog Putinovog utjecaja na zapadu kontinenta.

Zapadni diplomati ogorčeni su zbog zemalja koje su odbile osuditi Putinove postupke. No, “Telegraph” zaključuje kako su time afričke zemlje pokazale kako ih ne treba uzimati “zdravo za gotovo” te da će, kao i druge zemlje, učiniti sve da zaštite svoje geopolitičke interese.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh