Svijet

Pokrenuta istraga protiv Rusije zbog ratnih zločina u Ukrajini

Međunarodni krivični sud (ICC) pokrenuo je istragu protiv Rusije zbog mogućih ratnih zločina u Ukrajini i bombardovanja civila, javlja BBC.

Međunarodni kazneni sud (ICC) - Telegraph

Glavni tužilac ICC-a je rekao da se prikupljaju dokazi o ratnim zločinima, zločinima protiv čovječnosti i genocidu, a istraga je pokrenuta nakon što je to zatražilo 39 zemalja.

U proteklim danima su granatirani ukrajinski gradovi Kijev, Harkov i Herson, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je već optužio Moskvu za ratne zločine nakon što je Rusija napala Harkov, u kojem su poginuli civili.

U srijedu je gradonačelnik Harsona rekao da su ruske snage zauzele ključnu luku, a to je prvi veći grad u ruskim rukama nakon početka invazije.

Ranije ove sedmice je glavni tužilac ICC-a Karim Khan rekao da planira otvoriti istragu o događajima u Ukrajini “što je prije moguće”.

ICC procesuira osobe optužene za najozbiljnije zločine, koji se tiču međunarodne zajednice, a s kojim se države ne mogu ili neće da nose. Sud nema svoju policiju te se oslanja na države kada je riječ o hapšenju osumnjičenika. Kazne mogu biti zatvorske i novčane.

Ukrajinska državna služba za hitne situacije je saopćila da je od početka invazije u Ukrajini poginulo više od 2.000 civila, ali ovaj broj nije potvrđen od neovisnih strana.

Visoki komesar UN-a je izjavio da je Ukrajinu napustilo oko milion ljudi. Generalna skupština UN-a je zatražila okončanje invazije.

Bjelorusija, Sjeverna Koreja, Eritreja i Sirija su stale uz Rusiju te su se usprotivile prijedlogu za povlačenje okupacionih snaga.

Rezolucije Generalne skupštine nisu pravno obavezujuće, ali će dodatno diplomatski izolovati Rusiju. prneosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh