Svijet

Harris: Historija će pokazati da je Putin ojačao NATO, a oslabio Rusiju

Američka potpredsjednica Kamala Harris izjavila je da sve opcije ostaju otvorene po pitanju ekonomskih sankcija koje su SAD uvele Rusiji te je naglasila da SAD neće slati trupe u borbu protiv ruskih snaga u Ukrajini, prenosi CNN.

Kamala Harris - Twitter

“Ono što ćemo nastaviti da činimo jeste da ćemo stajati čvrsto sa našim saveznicima u smislu preispitivanja onoga što radimo sa sankcijama. Iskreno, sve je na stolu za razmatranje”, rekla je Harris za NBC.

“Ono što nećemo uraditi, i to se mora reći, kao što je predsjednik stalno govorio, nećemo slati američke trupe u Ukrajinu da se bore protiv Rusa na zemlji ili u zraku. Ali mi smo čvrsti u našoj spremnosti da branimo naš NATO savez i naše saveznike, svaki pedalj teritorije NATO-a, i to ćemo i dalje činiti”, rekla je ona.

Harris je istakla da SAD pomno prate ruske aktivnosti i da procjenjuju da li je bilo namjernih napada na civile i kršenja međunarodnog prava.

“Dakle, ovo je pitanje na koje bi svi trebali obratiti pažnju. To je užasno i predstavlja kršenje svih standarda i principa koje mi, posebno kao zemlje NATO-a, ozbiljno shvatamo u smislu zaštite suvereniteta i teritorijalnog integriteta bilo koje nacije”, izjavila je Harris.

Podcrtala je da će SAD nastaviti pružati humanitarnu kao i sigurnosnu pomoć narodu Ukrajine.

Također je izjavila da Rusija već osjeti posljedice ekonomskih mjera koje su uvele SAD.

“Rublja je u slobodnom padu. Vidjeli smo da je rusko tržište dionica zatvoreno”, dodala je ona.

“Ono što će historija pokazati jeste da je Vladimir Putin u suštini ojačao NATO a oslabio Rusiju”, izjavila je Harris. prneosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh