Svijet

Drugi krug rusko-ukrajinskih pregovora sutra

Još jedna runda razgovora između ruske i ukrajinske delegacije zakazana je za 2. mart, objavio je u utorak ukrajinski medij Zerkalo nedeli.

rusko-ukrajinski pregovori - Screenshot

Drugi ukrajinski medij, Glavkom, pozivajući se na izvore u ukrajinskoj delegaciji, otkrio je uslove koje su strane iznijele tokom prvog sastanka.

Navodi se da je Rusija navodno zahtijevala od Ukrajine da se obaveže da dokumentira svoj vanblokovski status na parlamentarnom nivou i organizuje referendum o ovom pitanju.

Osim toga, ruska strana je tražila od Ukrajine da prizna Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku u administrativnim granicama odgovarajućih regija i odustane od zahtjeva da se Krim vrati Ukrajini.

Ukrajina je, prema Glavkomu, tražila prekid vatre i povlačenje ruskih trupa sa svoje teritorije, javlja Tass.

Rusko-ukrajinski pregovori održani su u ponedjeljak. Razgovori su trajali pet sati.

Rusku delegaciju predvodio je predsjednički pomoćnik Vladimir Medinski, koji je ranije rekao da je ruska delegacija spremna razgovarati s ukrajinskom stranom koliko god je potrebno za postizanje sporazuma.

On je rekao i da su se delegacije preliminarno dogovorile da se naredna runda pregovora održi u Bjelorusiji, piše Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh