Svijet

Putin specijalnim ukazom odgovorio na sankcije Zapada: Zabranio iznošenje deviza iz Rusije

Nakon što se Ruska Federacija našla na udaru ekonomskih sankcija kakav se ne pamti u suvremeno doba, iz Kremlja je u ponedjeljak stigao prvi protuudar Zapadu.

Predsjednik Vladimir Putin je nakon sastanka s najbližim suradnicima na polju ekonomije potpisao ukaz o primjeni specijalnih kontramjera usmjerenih na Sjedinjene Države i zemlje koje su im se pridružile, a to uključuje i Europsku uniju. Mjere se ukratko mogu svesti na zabranu iznošenja deviza iz Rusije,piše Novi.

Mjere, kako su naveli u Kremlju, predviđaju da se sve sudionike u vanjskotrgovinskoj djelatnosti obveže da prodaju 80 posto deviznih sredstava dobivenih iz inozemstva od 1. siječnja ove godine. Pravilo se, kako se navodi, odnosi i na sredstva koja su već akumulirana: moraju se prodati u roku od tri dana.

Nadalje, zabranjeno je devizno poslovanje davanjem deviza od strane ruskih rezidenata u korist nerezidenata po ugovorima o kreditu.

Kako se također navodi, ruski rezidenti više neće moći uplaćivati stranu valutu na svoje račune otvorene u bankama i organizacijama u inozemstvu, kao ni uplaćivati novac bez otvaranja bankovnog računa korištenjem elektronskih sredstava plaćanja koji su na raspolaganju stranim davateljma usluga u sferi platnog prometa (misli se na banke).

Osim toga, javna dionička društva će do 31. prosinca ove godine moći kupovati svoje plasirane dionice (osim kupovine plasiranih dionica s ciljem smanjenja njihova ukupnog broja) samo pod određenim uvjetima.

Navedene se mjere primjenjuju, kako su priopćili iz Kremlja, s ciljem zaštite nacionalnih interesa Rusije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh