Svijet

The Times: Više od 400 ruskih plaćenika dobilo naredbu za ubistvo Zelenskog

Sa svanućem petog dana invazije Rusije u Ukrajini sirene za zračne napade oglasile su se u više gradova diljem zemlje.

Volodimir Zelenski - Twitter

11:52 Zemlje NATO-a će u Ukrajinu poslati hiljade protivtenkovskog oružja i stotine raketa protivzračne odbrane, kao i municiju. Također, zemlje EU odobrile su za Ukrajinu isporuke oružja u vrijednosti od 450 miliona eura i zaštitne opreme u vrijednosti od 50 miliona eura

11:34 Iz Ujedinjenih nacija saopćeno je da su od početka ruskog napada u Ukrajini ubijena najmanje 102, a da su ranjena 304 civila, te da je u susjedne zemlje izbjeglo 422.000 ljudi, javlja Anadolu Agency (AA).

U UN-ovom uredu u Ženevi danas je počelo 49. zasjedanje Vijeća UN-a za ljudska prava.

Visoka komesarka UN-a Michelle Bachelet u uvodnom obraćanju je istakla ozbiljnost sigurnosne prijetnje koju predstavlja vojni napad Rusije na Ukrajinu.

– Od četvrtka ujutro do sinoć naša kancelarija je zabilježila 406 civilnih žrtava u Ukrajini, uključujući 102 mrtva i 304 ranjena civila. Među ubijenim je i najmanje sedmero djece. Većina ovih civila su stradali dejstvom artiljerije i zračnih snaga. Bojim se da su stvarne brojke stradalih mnogo veće – kazala je Bachelet.

Ona je naglasila da su milioni civila u Ukrajini prisiljeni da se okupljaju u podzemnim željeznicama i bunkerima kako bi izbjegli napade.

11:06 Više od 400 ruskih plaćenika djeluje u Kijevu s naredbama Kremlja da ubiju predsjednika Zelenskog i članove njegove vlade i pripreme teren da Moskva preuzme kontrolu, saznaje The Times.

Wagner grupa, privatna milicija koju vodi jedan od najbližih saveznika ruskog predsjednika Putina i koja djeluje kao produžena ruka države, doletjela je s plaćenicima iz Afrike prije pet sedmica u misiji da obezglavi vladu Zelenskog u zamjenu za lijepi finansijski bonus.

Informacija o njihovoj misiji stigla je do ukrajinske vlade u subotu ujutro, a nekoliko sati kasnije Kijev je proglasio 36-satni “tvrdi” policijski sat kako bi počistio grad zbog ruskih diverzanata, upozoravajući civile da će ih smatrati agentima Kremlja i rizikovati da budu “likvidirani” ako izađu napolje.

09:49 Ukrajinska delegacija stigla je na granicu radi mirovnih pregovora, javlja The Kyiv Independent.

Delegaciju predvode ministar odbrane Oleksij Reznikov i zastupnik David Arakhamia, lider stranke ukrajinskog predsjednika Zelenskog.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh