Svijet

Lideri zemalja članica EU-a sutra u Briselu o rusko-ukrajinskoj krizi

Čelnici zemalja Evropske unije (EU) sastat će se sutra u Bruselu kako bi razgovarali o rusko-ukrajinskoj krizi.

EU - Nezavisne.com

Hitnim sastankom čelnika EU-a predsjedavat će predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.

U pozivu koje je poslao liderima EU-a, Michel je zahvalio za jedinstvo EU-a protiv Rusije i za jučerašnje brzo usvajanje odluke o sankcijama.

Ističući da Rusija svojim djelovanjem krši međunarodno pravo, teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, Michel je rekao da to također znači opasnost za evropsku sigurnost.

Ukazujući na važnost zauzimanja odlučnog i jedinstvenog stava, Michel je rekao da će na sutrašnjem sastanku u Briselu, u 20 sati, osim najnovijih događaja, govoriti i o pitanjima kako zaštititi međunarodni poredak utemeljen na pravilima, kako razgovarati s Rusijom i kako više podržati Ukrajinu.

Rusija je odlučila priznati takozvane republike Donetsk i Lugansk u istočnoj Ukrajini i poslati trupe u regiju. Nakon ove odluke, EU je jučer odlučila uvesti sankcije Rusiji, piše Anadolija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh