Svijet

Vladimir Putin održao sastanak u Kremlju: Povlači potez koji niko nije očekivao

Ruski predsjednik Vladimir Putin donio je odluku, priznat će proruske pobunjeničke teritorije kao neovisne republike, Donjeck i Lugansk, potvrdio je Kremlj.

Vladimir Putin - Ft.com

Posljednjih dana došlo je do eskalacije situacije između Rusije i Ukrajine, a paralelno s time stižu dramatične izjave zapadnih sila o tome da je invazija Rusije na Ukrajinu pitanje trenutka i da se sprema potpuni napad.

Američki mediji objavili su da SAD ima obavještajne podatke koji ukazuju na to da su ruskim zapovjednicima izdane naredbe za napad na Ukrajinu.

Izvori CNN-a su upozorili da se zapovijedi uvijek mogu povući te da bi to mogle biti dezinformacije koje su proširene kako bi zbunile i dovele u zabludu SAD i saveznike.

Ruski predsjednik Vladimir Putin priznat će neovisnost pobunjeničkih Republika na istoku Ukrajine. U izjavi se također navodi kako je Putin već obavijestio zapadne lidere Njemačke i Francuske da će uskoro potpisati dekret.

“Rusija je učinila i ulaže napore da sve stvari riješi mirnim putem. Vijeće sigurnosti je održalo sastanak u Kremlju”, navodi se na zvaničnom Twitter profilu predsjednika Rusije.

Ruska novinska agencija TASS izvijestila je, pozivajući se na Kremlj, da je ruski predsjednik Vladimir Putin u telefonskom razgovoru s francuskim kolegom Emmanuelom Macronom i njemačkim kancelarom Olafom Scholzom rekao da namjerava priznati dvije samozvane republike na ukrajinskom istoku.

U prvoj reakciji, koju također prenose ruski mediji, Macron i Scholz su Putinu iskazali svoje razočaranje namjerom priznavanja dviju odmetnutih ukrajinskih regija.

Vijest o Putinovu telefonskom pozivu dvojici lidera u međuvremenu je objavljena na službenoj stranici Kremlja. prneosi “Radiosarajevo“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh