Svijet

Njemački kancelar Scholz: Vojni napad na Ukrajinu imao bi teške posljedice po Rusiju

Njemački kancelar Olaf Scholz u subotu je rekao da će Rusija platiti visoku cijenu “politički, ekonomski i geostrateški”, ako napadne Ukrajinu

Njemački kancelar Olaf Scholz u subotu je upozorio Rusiju da bi vojni napad na Ukrajinu imao teške posljedice po Kremlj, javlja Anadolu Agency (AA).

“Vojna agresija na Ukrajinu bila bi ozbiljna greška. Nema opravdanja za raspoređivanje više od 100.000 vojnika na ukrajinskoj granici”, rekao je Scholz na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji i dodao:

“Rat ponovo prijeti Evropi, a rizik je sve samo ne izbjegnut.”

Scholz je rekao da će Rusija platiti visoku cijenu “politički, ekonomski i geostrateški”, ako napadne Ukrajinu.

On je, međutim, naglasio da još ima prostora za diplomatsko rješenje rusko-ukrajinske krize.

“Spremni smo za pregovore. Međutim, osnovni principi nisu za raspravu”, kazao je Scholz.

Ranije ove sedmice, Scholz je posjetio Ukrajinu i Rusiju u diplomatskom pokušaju da pomogne u smanjenju eskalirajućih tenzija, dok zapadni obavještajni zvaničnici upozoravaju da je ruska invazija na Ukrajinu sve neizbježnija.

Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji prisustvuju i potpredsjednica SAD-a Kamala Harris i ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky, međutim, ove godine nema visokopozicioniranih zvaničnika iz Rusije.

Sigurnosna konferencija u Minhenu traje od 18. do 20. februara.

Na marginama konferencije planiran je i sastanak ministara vanjskih poslova Ukrajine, Njemačke i Francuske.

Ukrajina, Rusija i NATO su u fokusu konferencije, posebno u subotu. U petak su na dnevnom redu bili globalni izazovi, a nedjelja je prvenstveno posvećena budućnosti Evropske unije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh